
Det syriske regimet gjenopptar flybombingen av den opprørskontrollerte Idlib-provinsen og anklager opprørerne for brudd på en våpenhvile som varte i få dager.
Regionen nordvest i Syria huser rundt 3 millioner mennesker og har siden april vært gjenstand for en omfattende offensiv som har krevd hundrevis av sivile liv. Idlib regnes som den siste bastionen av motstand mot Bashar al-Assads regime etter åtte år med krig.
Forrige uke kunngjorde regimet at det hadde gått med på en våpenhvile som trådte i kraft fredag. De ytterliggående islamistkrigerne som styrer Idlib, erklærte dagen etter at de aldri vil gå med på et av regimets sentrale krav – nemlig å trekke seg tilbake fra en planlagt buffersone rundt området.
Regjeringshæren sa mandag at militæroffensiven gjenopptas og anklaget opprørerne for rakettangrep mot en russisk flybase vest for Idlib.
Bare minutter senere meldte kilder på bakken at flyangrepene var i gang igjen sør i provinsen, hovedsakelig i byen Khan Sheikhoun.
Russlands forsvarsdepartement avviser at rakettene som ble skutt mot deres flybase, rammet basen, og legger til at fire sivile ble såret da rakettene traff en landsby i nærheten.
Opprørskontrollerte Idlib har i tre måneder blitt utsatt for en massiv luftoffensiv, som både syriske og russiske styrker har stått bak. I sommer er det meldt om bombing av sykehus, skoler, markeder og bakerier. Over 400.000 mennesker er ifølge FN drevet på flukt i eget land som følge av kampene.
Mesteparten av Idlib, samt deler av Hama, Aleppo og Latakia, har siden januar vært kontrollert av Syrias tidligere al-Qaida-fløy – Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Andre opprørere og jihadister er fortsett til stede i regionen.
– Væpnede terrorgrupper, støttet av Tyrkia, nekter å rette seg etter våpenhvilen og har utført mange angrep mot sivile i omkringliggende områder, melder det statlige syriske nyhetsbyrået Sana.
Idlib er på papiret beskyttet gjennom en tyrkisk-russisk avtale som ble inngått i september i fjor. Avtalen er imidlertid aldri satt ut i livet, ettersom jihadistene nekter å trekke seg ut av en planlagt demilitarisert sone rundt opprørsbastionen.
FN og hjelpeorganisasjoner har gjentatte ganger advart om at det russiske og syriske bombardementet kan føre til en av de største katastrofene i den syriske krigen.
Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har om lag 790 sivile, 1.000 opprørere og 900 medlemmer av regjeringslojale styrker blitt drept siden regimets offensiv startet i april.