Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Fem personer er skutt og drept av politiet i Norge siden 2002. Nå etterforsker Spesialenheten politiaksjonen på Jaren, der en mann ble skutt og drept mandag.

En mann i midten av 60-årene ble mandag kveld skutt og drept av politiet etter en åtte timer lang politiaksjon på Jaren i Oppland.

– Siden Spesialenheten for politisaker ble opprettet i 2005, så hadde vi inntil mandag fire hendelser hvor noen døde som følge av skudd fra politiet, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til NRK.

annonse

Presthus sier at de vil gjennomføre avhør av vitner og ta opp forklaringer fra polititjenestemennene som var involvert i hendelsen.

– Vår hovedoppgave er å få klarlagt faktum og hva de faktiske omstendighetene var da skuddene ble avfyrt, sier han.

– Skudd er siste utvei

– Det er klart at når vi løsner skudd, så er det fordi da er det siste utvei. Hele hendelsen pågikk i åtte timer, og vi gikk opp og ned på maktpyramiden for å prøve å løse dette på best mulig måte, sier stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt til NRK.

annonse

Spesialenheten har fått bistand fra Kripos til å foreta kriminaltekniske undersøkelser på åstedet.

– Kripos bistår også med kriminaltekniske undersøkelser av våpen og eventuelle andre funn på åstedet, sier etterforskningsleder Marit Storeng i Spesialenhetens avdeling øst til TV 2.

Kriminalteknikerne jobbet på åstedet gjennom natten og forlot boligen først klokken 15 tirsdag ettermiddag. Den avdøde mannen skal etter planen obduseres onsdag.

Rutinemessig helseoppdrag

Politiaksjonen startet i 11-tiden mandag formiddag da to ubevæpnede politibetjenter skulle sjekke hvordan det sto til med mannen etter bekymringsmeldinger fra blant annet naboer. Naboer hadde i forkant uttrykt at de var bekymret for mannens helse, og for at han hadde spikret igjen vinduene på boligen.

Mannen reagerte negativt på politiet og forsøkte gjentatte ganger å angripe politiet med blant annet machete, motorsag og etsende væske.

Én polititjenestemann ble truffet i hodet av macheten, men ble ikke alvorlig skadd.

annonse

Politiet tok i bruk elektrosjokkvåpen i et forsøk på å pågripe ham. Mannen reagerte ikke på bruken og gikk til angrep på politiet, noe som førte til at han til slutt ble skutt av politiet. Mannen ble erklært død på stedet av helsepersonell.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon