Opposisjonen i Venezuela har det siste året gjennomført store demonstrasjoner med krav om at landets president Nicolás Maduro må gå av. Foto: AP / NTB scanpix

Venezuela anklager USA for å sabotere fredssamtalene der Norge er tilrettelegger. Det hvite hus hevder at tiden for dialog er over.

– Tiden for dialog er over. Nå er det tid for handling, sier president Donald Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton.

President Nicolás Maduros tid er snart omme, forsikrer han.

– Vi skal sørge for at Maduro snart går tom for måter å forsørge seg selv på, sier Bolton.

Saboterer samtaler

President Donald Trump beordret denne uka nye og skjerpede sanksjoner rettet mot regimet i Venezuela, og disse vil effektivt hindre amerikanske selskap og personer fra å gjøre forretninger med Maduros regjering og dens støttespillere.

Venezuela kaller straffetiltakene «nok et alvorlig angrep» og anklager USA for å sabotere forsøkene som de siste månedene har pågått for å finne en politisk løsning på krisen.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet i Caracas hevdes det videre at USAs siste straffetiltak utgjør «vilkårlig økonomisk terrorisme» mot det venezuelanske folk.

Norge bistår

Representanter for opposisjonslederen Juan Guaidó, som med støtte fra USA utropte seg selv til fungerende president i januar, har de siste månedene hatt samtaler med representanter for regimet i et forsøk på å komme fram til en politisk løsning.

Norge er tilrettelegger under disse samtalene, og partene har blant annet møtt hverandre i Oslo. I begynnelsen av juli ble samtalene flyttet til Barbados, fortsatt med norske diplomater som tilretteleggere.

Venezuelas regjering mener Trump og hans allierte er fast bestemt på å sabotere samtalene, ettersom «de frykter resultatet og fordelene».

Maduros regjering understreker imidlertid at de ikke vill la USAs «opptrapping» påvirke den politiske dialogen.

– Sosialismens redsler

En talsperson for Trump gjentok tirsdag USAs absolutte krav om at Maduro må gå og at «alle alternativer ligger på bordet» for å nå det målet.

– Maduro-diktaturet må ta slutt for at Venezuela skal kunne få en stabil, demokratisk og velstående framtid – fri fra sosialismens redsler som har herjet med dette en gang så flotte landet, sa Stephanie Grisham.

– USA vil bruke ethvert formålstjenlig middel for å få en slutt på Maduros grep på Venezuela, sa hun.

Fakta om utviklingen i Venezuela

* Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.

* Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

* I 2017 ble minst 125 mennesker drept i forbindelse med demonstrasjoner mot presidenten og hans regjering.

* I juli 2017 gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling. Den fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.

* Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg deler av opposisjonen boikottet og USA, EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) kritiserte.

* 4 millioner venezuelanere har flyktet fra landet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

* 23. januar utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv til landets midlertidige president.

* USA var raskt ute med å anerkjenne Guaidó som «legitim president» og har siden fått følge av rundt 50 land.

* FN, EU og Norge anerkjenner ikke Guaidó som president i Venezuela og oppfordrer til en forhandlingsløsning på krisen i landet.

* Representanter for regimet og opposisjonen har innledet samtaler med Norge som tilrettelegger.

* Partene har hatt flere møter i Oslo, men samtalene er nå flyttet til Barbados. (NTB)