Don McGahn. (Saul Loeb/Pool Foto via AP, File)
annonse
annonse

Demokratene i Kongressen går rettens vei i et forsøk på å tvinge Det hvite hus’ tidligere juridiske rådgiver til å vitne om president Donald Trump.

Advokat Don McGahn omtales som et stjernevitne i spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning. Justiskomiteen i Representantenes hus leverte i vår derfor en stevning for å få ham til å stille til høring. Men på Trumps ordre nektet han å møte i høringen i mai.

Demokratene leverte onsdag et søksmål i en føderal domstol. Målet er ikke bare å tvinge McGahn til å vitne, men også å utfordre Trump-administrasjonens påstander om at Det hvite hus’ tidligere ansatte har «absolutt immunitet» mot å samarbeide med Kongressen.

annonse
Hevder avtale

I søksmålet heter det at komiteen inngikk en avtale med Det hvite hus om å gjennomgå dokumenter fra McGahn, men at komiteen fortsatt ønsker å spørre ham ut direkte.

Det rettslige skrittet skjer mens over halvparten av Demokratene i Representantenes hus har sagt at de støtter ideen om å starte en riksrettsprosess. Leder Nancy Pelosi har så langt motsatt seg dette og sagt at hun vil vente og se hva som skjer i retten.

Trump har forsøkt å stanse nesten alle innsynsforespørsler fra Kongressen og har lovet at han vil kjempe imot «alle stevningene».

Kan bli viktig
annonse

Justiskomiteens leder Jerry Nadler mener McGahn-saken kan danne presedens.

– Så snart vi vinner, kommer vi til å vinne alle de andre stevningene, fordi de i bunn og grunn går ut på de samme juridiske spørsmålene, sa Nadler mandag.

Stevningen av McGahn er en del av Demokratenes granskning av om Trump har forsøkt å hindre Muellers Russland-etterforskning.

Etisk forpliktelse

McGahns advokat, William A. Burck, sier i en uttalelse at McGahn er advokat og at han har en etisk forpliktelse til å beskytte sin klient.

– Når han blir stilt overfor konkurrerende krav fra sidestilte deler av myndighetene, vil Don følge sin tidligere klients instruks så lenge det ikke foreligger en avgjørelse fra rettsvesenet som sier at han skal gjøre det motsatte, sier Burck.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon