Don McGahn. (Saul Loeb/Pool Foto via AP, File)

Demokratene i Kongressen går rettens vei i et forsøk på å tvinge Det hvite hus’ tidligere juridiske rådgiver til å vitne om president Donald Trump.

annonse

Advokat Don McGahn omtales som et stjernevitne i spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning. Justiskomiteen i Representantenes hus leverte i vår derfor en stevning for å få ham til å stille til høring. Men på Trumps ordre nektet han å møte i høringen i mai.

Demokratene leverte onsdag et søksmål i en føderal domstol. Målet er ikke bare å tvinge McGahn til å vitne, men også å utfordre Trump-administrasjonens påstander om at Det hvite hus’ tidligere ansatte har «absolutt immunitet» mot å samarbeide med Kongressen.

Hevder avtale

I søksmålet heter det at komiteen inngikk en avtale med Det hvite hus om å gjennomgå dokumenter fra McGahn, men at komiteen fortsatt ønsker å spørre ham ut direkte.

Det rettslige skrittet skjer mens over halvparten av Demokratene i Representantenes hus har sagt at de støtter ideen om å starte en riksrettsprosess. Leder Nancy Pelosi har så langt motsatt seg dette og sagt at hun vil vente og se hva som skjer i retten.

Trump har forsøkt å stanse nesten alle innsynsforespørsler fra Kongressen og har lovet at han vil kjempe imot «alle stevningene».

Kan bli viktig

Justiskomiteens leder Jerry Nadler mener McGahn-saken kan danne presedens.

– Så snart vi vinner, kommer vi til å vinne alle de andre stevningene, fordi de i bunn og grunn går ut på de samme juridiske spørsmålene, sa Nadler mandag.

Stevningen av McGahn er en del av Demokratenes granskning av om Trump har forsøkt å hindre Muellers Russland-etterforskning.

Etisk forpliktelse

McGahns advokat, William A. Burck, sier i en uttalelse at McGahn er advokat og at han har en etisk forpliktelse til å beskytte sin klient.

– Når han blir stilt overfor konkurrerende krav fra sidestilte deler av myndighetene, vil Don følge sin tidligere klients instruks så lenge det ikke foreligger en avgjørelse fra rettsvesenet som sier at han skal gjøre det motsatte, sier Burck.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.