Illustrasjonsfoto: Berit Roald / SCANPIX .
annonse
annonse

Antisemittismen i Malmø har økt kraftig i de senere år. Det blir stadig mer krevende å være jøde i Sveriges tredje største by.

En ung jøde i Malmø forteller nå at jøder i byen ikke våger å gå på skolen, fordi de frykter at de skal bli overfalt og utsatt for vold på grunn av sin jødiske bakgrunn og tro. Dette rapporterer Sveriges Radio. 

Radiokanalen har intervjuet Daniel Vaknine (18), som begynte på videregående i 2016, og ble nødt til å bytte skole etter kun én måned, på grunn av mobbing og trusler fra andre elever. Han er sterkt kritisk til at ledelsene ved svenske skoler later til å overse problemet.

annonse

Det er allment kjent at jødehatet har vokst i takt med den høye innvandringen fra muslimske land.

Les også: Jødisk kvinne om den voksende antisemittismen i Malmö: – Vi våger ikke å vise oss ute

Åpenhet

annonse

Lena Posner Körosi, som er talsperson for Judiska centralrådet, etterlyste for en stund siden mindre mørklegging og mer åpenhet fra media om problemet. Dette er en oppfordring Sveriges Radio ikke følger opp, ettersom årsakene bak den kraftige økningen i antisemittisme overhodet ikke adresseres i deres reportasje.

– Man kan ikke gå på skolen med en synlig davidstjerne, for da er risikoen høy for at man blir truet, angrepet, at noen følger etter en fra skolen, eller til og med at man blir slått ned, forteller Daniel Vaknine.

Ifølge ham er det bare tre skoler igjen i Malmø der sammensetningen av elever fortsatt er slik at jøder kan gå der. Å gå på andre skoler i byen er noe jøder ikke lenger engang vurderer. 

Jødehatende førskolebarn

Og en skal tidlig krøkes. Malmøs jødiske menighet har advart om at de antisemittiske holdningene også finnes blant barn i førskolealder. Jøder i byen har måttet omplassere sine barn i førskolen, på grunn av jødehat fra andre barn. 

Det er også konstatert at stadig flere jøder flytter fra Malmø, i takt med at islam vokser der. Mange reiser til Stockholm, der problemet ikke er fullt så utbredt, og der avstanden mellom byen og de innvandrertette områdene er større. Andre reiser til Israel. 

annonse

Daniel Vaknine sier til Sveriges Radio at han har vanskelig for å se for seg at han kan stifte familie i Malmø under slike forhold.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon