Da utsendinger fra 60 land møttes i Peru for å finne en løsning på krisen i Venezuela, benyttet USA anledningen til å advare mot å støtte landets regime.
Det var klar tale fra president Donald Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton da den internasjonale konferansen for demokrati i Venezuela startet i Lima tirsdag.
– Vi sender beskjed til alle tredjeparter som ønsker å gjøre forretninger med Maduro-regimet: Gå fram med ekstrem forsiktighet, sa han.
Den utilslørte advarselen kom et døgn etter at Trump beordret nye og skjerpede sanksjoner rettet mot regimet i Venezuela og president Nicolás Maduro. Disse vil effektivt hindre amerikanske selskap og personer fra å gjøre forretninger med Maduros regjering og dens støttespillere.
– Det er ingen grunn til å risikere dine forretningsinteresser med USA for å tjene på et korrupt og døende regime, fortsatte Bolton i Lima tirsdag.
Utsagnene er spesielt rettet mot Maduros allierte Kina og Russland, som fikk klar beskjed om at deres «støtte til Maduro-regimet er uakseptabel».
Bolton oppfordret Russland til ikke «å doble innsatsen i et allerede dårlig veddemål», mens rådet hans til Kina var at den raskeste måten å få tilbakebetalt lånene Venezuela har fått, er ved å støtte «en ny legitim regjering».
Mens det ikke foreligger noen umiddelbar reaksjon fra Kina på USAs utsagn, har Russlands utenriksdepartement tidligere uttalt at det ikke er noe lovlig grunnlag for å fryse Venezuelas eiendeler, slik USA gjør i de siste sanksjonene. Russisk UD har også lagt til at ingen stat har rett til å diktere sine ønsker for en annen stat gjennom økonomisk undertrykkelse.
Venezuela har kalt straffetiltakene «nok et alvorlig angrep» og anklaget USA for å sabotere forsøkene som de siste månedene har pågått for å finne en politisk løsning på krisen.
Bolton svarte med å si at tiden for dialog er over, og at det nå er tid for handling.
Tirsdagens møte er innkalt av Lima-gruppen, som består av blant annet tolv latinamerikanske land og Canada, der de fleste, i likhet med USA, støtter opposisjonsleder Juan Guaidó og hans planer om å danne en overgangsregjering og nye valg.
Representanter for Guaidó og Maduro har de siste månedene hatt samtaler for å komme fram til en politisk løsning, først i Oslo, så i tre runder i Barbados, med norske diplomater som tilretteleggere.