Lederen for FNs klimapanel, Rajendra Kumar Pachauri, under Zerokanferansen i Folketeateret onsdag 8. august 2019. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Endringer i kosthold og landbruk må til for å kutte klimautslippene, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

Panelet har utarbeidet en ny rapport om hvordan landbruk og annen arealbruk påvirker klimaendringene – og blir påvirket når klimaet endrer seg.

I rapporten vises det blant annet til de store utslippene av klimagassen metan fra husdyr. Samlet sett kommer 23 prosent av de menneskeskapte klimautslippene fra landbruk, skogbruk og annen arealbruk.

annonse

Samtidig som landbruket fører til store utslipp av klimautslipp, kan endringene i klimaet skape problemer for landbruket og matproduksjonen.

Faren for «mat-usikkerhet» vil være høy hvis den globale oppvarmingen passerer 1,5 grader, ifølge IPCC. Risikoen vil være høy hvis jorda blir 2 grader varmere.

Hovedårsaken er mer tørke og annen ekstremt vær etter hvert som jorda blir varmere.

Gjennomsnittstemperaturen på jorda er nå omtrent 1 grad høyere enn i førindustriell tid. Men hvis man utelukker havet og bare ser på landjorda, har oppvarmingen her allerede nådd 1,5 grader.

Et kosthold med mer plantekost og mindre kjøtt kan bidra til mindre utslipp fra kjøttproduksjon. IPCC anbefaler mer plantekost, men ikke å kutt ut kjøtt fullstendig

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon