Eksteriør av Aftenposten i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
annonse

Vi som har fulgt amerikansk politikk fra høyresiden har lagt merke til en merkverdig ny tendens. Den består i at man gjerne kan påpeke, diskutere og aller helst feire at hvite amerikanere snart kommer til å bli en minoritet i landet sitt.

Men dersom noen med ikke-venstreorientert perspektiv påpeker det samme, blir han anklaget for å være en gal konspirasjonsteoretiker.

Siden norsk presse er et slags haleheng til amerikansk presse, kommer denne tendensen ikke overraskende som et ekko fra Aftenpostens Harald Stolt-Nielsen, som 05.08.2019 skriver:

De er unge, sinte og tar til orde for folkemord for å kaste ut migranter. De tror på «den store utskiftningen».

annonse

Han intervjuer en «forsker» som jatter med:

Cathrine Thorleifsson er forsker ved C-rex – Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo. Hennes neste forskningsprosjekt ser på det alternative høyremiljøet i USA, populært omtalt som alt-right, og deres koblinger til Europa. Hun beskriver «Den store utskiftningen» som en hvitnasjonalistisk, høyreradikal konspirasjonsteori.

– Dette er et globalt fenomen. Sentralt står forestillingen om hvitt folkemord, at den hvite rasen er truet av masseinnvandring og er i ferd med å bli erstattet av migranter, sier hun.

annonse

Les også: Aftenposten kaller den ubestridelige befolkningsutskiftingen i Vesten for en «konspirasjonsteori» (+)

Patrick Crusius (21), som politiet i El Paso har utpekt som gjerningsmannen etter at 20 mennesker ble drept på et kjøpesenter i El Paso lørdag, skal ha publisert et manifest hvor han referer til «den store utskiftningen».

Allerede i første setning har journalisten assosiert tro på utskiftning med folkemord og andre skremmende tanker, og kalt det en konspirasjonsteori. Hvorvidt det er sant har han satt helt på sidelinjen. Dette er ganske tåpelig, for faktum er at «den store utskiftningen» har blitt feiret og skrytt opp i skyene av USAs samtlige venstreorienterte aviser, helt siden det i 2011 ble meldt at av alle barna født det året, så var majoriteten ikke-hvit. Jeg viser her en seleksjon:

The Guardian (2000): «The last days of a white world» «We are near a global watershed – a time when white people will not be in the majority in the developed world, Britain included».

The New Republic (2014): «Five Charts That Show Why a Post-White America Is Already Here

If you’re under 18, the future is now». 

US Census (2014): «Projecting Majority-Minority – Non-Hispanic Whites May No Longer Comprise Over 50 Percent of the U.S. Population by 2044».

National Public Radio (2016): «Babies Of Color Are Now The Majority, Census Says» «Today’s generation of schoolchildren looks much different than one just a few decades ago. Nonwhites are expected to become the majority of the nation’s children by 2020, as our colleague Bill Chappell reported last year. This is now the reality among the very youngest Americans: babies».

annonse

The Independent (2016): «Donald Trump’s greatest weapon is white Americans’ fear that they’re quickly becoming a minority – because they are» «In 1950, when Trump was four years old, the United States was 87.5 per cent non-Hispanic white, 10 per cent black and only 2.1 per cent Hispanic. By 2010, when Trump turned 64, the United States had become only 63.7 per cent non-Hispanic white, 16.3 per cent Hispanic and 12.3 per cent black. No other developed state has ever undergone ethnic change so rapid».

Atlanta Black Star (2017): «The End of America’s White Majority Is Near: What are the Implications?»

Brookings Institute (2018): «The US will become ‘minority white’ in 2045, Census projects – Youthful minorities are the engine of future growth»
Washington Post (2018): «In a country where whites will lose majority status in about a quarter-century, and where research suggests that demographic anxiety is contributing to many of the social fissures polarizing the United States, from immigration policy to welfare reform to the election of President Trump, the story of the coming decades will be, to some degree, the story of how white people adapt to a changing country».
Brookings Institute (2019): «Less than half of US children under 15 are white, census shows».
The Chicago Reporter (2019): «The US white majority will soon disappear forever» «By 2050, the US will be a ‘majority-minority’ country, with white non-Hispanics making up less than half of the total population.»
Houston Chronicle (2019): «The U.S. white majority will soon disappear forever».

Joe Biden, da han var visepresident, uttalte følgende:

Not only our muslim communities but African communitites, Asian communities, Hispanic communities and the wave still continues. It’s not gonna stop. Nor should we want it to stop. As a matter of fact, it’s one of the things I think we can be most proud of. [..] So there’s a second thing in that bright box. An unrelenting stream of immigration. Non-stop. Folks like me, who are caucasian of European descent for the first time in 2017 will be in an absolute minority in the United States of America. Absolute minority. Fewer than 50% of the people in America. From then and on. Will be white European stock. That’s not a bad thing. That’s a source of our strength.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse