Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

I forrige uke publiserte NRK to anonyme kronikker, skrevet av «Tidligere pappagutt (25)» og «Utslitt trebarnsmor».

annonse

Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ) mener NRK må reservere beskyttelsen til dem som virkelig trenger det, at NRK med de to innleggene legger lista for lavt.

– Problemet er at NRK med disse anonymiseringene åpner for at hvem som helst kan kreve anonymitet, sier han, og viser til at Vær varsom-plakaten sier at «kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres».

Les også: Hver tredje nordmann vil ikke betale for NRK

Olsen sier at anonymisering må være forbeholdt skribenter som kan oppleve harde represalier ved å stå frem med fullt navn.

– Jeg tviler ikke på at det er beintøft for en tidligere pappagutt å kritisere sitt eget oppvekstmiljø, men det er ingenting i forhold til det mange andre står i. NRK må faktisk reservere beskyttelsen sin til dem som trenger det mest.

– Hvilke konsekvenser kan det få for den offentlige debatten dersom mediene i større grad gir plass til anonyme kronikkforfattere, spør Klassekampen.

– Faren er at vi risikerer at usanne påstander kommer fram. Det er vanskelig å etterprøve uttalelser fra anonyme kilder, sier Olsen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.