Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

I forrige uke publiserte NRK to anonyme kronikker, skrevet av «Tidligere pappagutt (25)» og «Utslitt trebarnsmor».

Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ) mener NRK må reservere beskyttelsen til dem som virkelig trenger det, at NRK med de to innleggene legger lista for lavt.

– Problemet er at NRK med disse anonymiseringene åpner for at hvem som helst kan kreve anonymitet, sier han, og viser til at Vær varsom-plakaten sier at «kilden for informasjon skal som hovedregel identifiseres».

annonse

Les også: Hver tredje nordmann vil ikke betale for NRK

Olsen sier at anonymisering må være forbeholdt skribenter som kan oppleve harde represalier ved å stå frem med fullt navn.

– Jeg tviler ikke på at det er beintøft for en tidligere pappagutt å kritisere sitt eget oppvekstmiljø, men det er ingenting i forhold til det mange andre står i. NRK må faktisk reservere beskyttelsen sin til dem som trenger det mest.

– Hvilke konsekvenser kan det få for den offentlige debatten dersom mediene i større grad gir plass til anonyme kronikkforfattere, spør Klassekampen.

annonse

– Faren er at vi risikerer at usanne påstander kommer fram. Det er vanskelig å etterprøve uttalelser fra anonyme kilder, sier Olsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon