Illustrasjonsfoto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Den erværdige studentbyen Uppsala ligger omtrent syv mil nord for Stockholm. Byen opplever i disse dager en bølge av voldtekter og voldtektsforsøk.

Byen er sete for Uppsala universitet, som er  Skandinavias eldste universitet, grunnlagt i 1477. På fire døgn har det vært to fullbyrdede voldtekter og to voldtektsforsøk. Nå går politiet ut med advarsler og anbelainger til kvinnene i Uppsala.

– Kvinner som er ute på byen skal ikke være urolige, men det er viktig hvordan man beveger seg, siar Mikael Hedström, pressetalsmann fra politiet.

annonse

Men kvinner i Uppsala føler seg utrygge. Expressen har snakket med Carolina Tuula, som nettopp har flyttet til Uppsala for å studere. Hun sier hun ikke føler seg trygg som jente når hun går ut om kvelden, og etter bølgen av voldtekter og voldtektsforsøk øker utryggheten:

– Jeg kjøpte til og med en selvforsvarsspray i går. Den skal jeg holde i hånden når jeg går hjem alene. Om noe skulle skje, så er jeg alltid forberedt. sier Carolina.

Les også: Sjokkstatistikk: Voldtekter i Sverige har økt med 1666 prosent siden 1975

annonse

Politiet: – Vi kan ikke være overalt

Politiet etterforsker sakene, men har lite å gå på og etterlyser vitner. Politiet ser foreløpig ingen sammenheng mellom de ulike hendelsene. Men de oppfordrer kvinner om å ta ekstra hensyn:

– Kvinner ute på byen skal ikke være urolige men må tenke på hvordan de opptrer. Gjerningsmenn oppsøker gjerne ensomme menn og kvinner, så det er viktig hvordan man beveger seg. Gå helst på opplyste gater og ikke alene i bakgater og parker. Snakk gjerne med noen på veien hjem, be om å bli hentet eller reis kollektivt med etablerte virksomheter, sier Hedström.

– Skal det virkelig være kvinnens ansvar å tenke seg om? spør Expressen.

– Vi (politiet) gjør tiltak for å skape trygghet, men vi kan ikke være overalt. Både menn og kvinner må tenke seg om.

Utryggheten for kvinner i Sverige er i ferd med å bli et internasjonalt fenomen. Også den amerikanske nettavisen Breitbart har skrevet om situasjonen i Uppsala.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon