En person er skutt i al-Noor Islamic senter moskéen i Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er en ung, hvit mann som er pågrepet for angrepet på en moské i Bærum. Dermed er heller ikke de etablerte mediene tilbakeholdne med å gi signalement. Opplysningene så langt kan tyde på inspirasjon fra Brenton Tarrants massedrap rettet mot to moskeer i Christchurch, New Zealand i mars i år.

Heldigvis ble ingen alvorlig skadd eller drept denne gang, men slike handlinger må fordømmes på det sterkeste. Det hviler et spesielt ansvar for å fordømme slike handlinger fra de av oss som er kritiske til islamsk ideologi. Det burde være unødvendig å si, men vold hører intet sted hjemme som respons, og det er forkastelig å rette angrep mot muslimer. Er man kritisk til islam, bør man heller ha sympati med de som er utsatt for denne ideologien.

Det er naturligvis for tidlig å si hva motivet var. Her kan det også være psykiske problemer eller situasjoner knyttet til episoder fra oppveksten som ligger som motiv. Stadig flere norske ungdommer har ydmykende opplevelser i møte med nye kulturer og tøffere ungdomsmiljøer og noen har blitt traumatisert, slik Resett har rapportert tidligere.

annonse

Men uansett hva etterforskningen fremover viser, er det nok allerede til å gå ut og be alle besinne seg. Måten å bekjempe rekruttering til voldelig ekstremisme er å tillate en åpen og fri debatt om alle vanskelig spørsmål.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon