En person er skutt i al-Noor Islamic senter moskéen i Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Det er en ung, hvit mann som er pågrepet for angrepet på en moské i Bærum. Dermed er heller ikke de etablerte mediene tilbakeholdne med å gi signalement. Opplysningene så langt kan tyde på inspirasjon fra Brenton Tarrants massedrap rettet mot to moskeer i Christchurch, New Zealand i mars i år.

Heldigvis ble ingen alvorlig skadd eller drept denne gang, men slike handlinger må fordømmes på det sterkeste. Det hviler et spesielt ansvar for å fordømme slike handlinger fra de av oss som er kritiske til islamsk ideologi. Det burde være unødvendig å si, men vold hører intet sted hjemme som respons, og det er forkastelig å rette angrep mot muslimer. Er man kritisk til islam, bør man heller ha sympati med de som er utsatt for denne ideologien.

Det er naturligvis for tidlig å si hva motivet var. Her kan det også være psykiske problemer eller situasjoner knyttet til episoder fra oppveksten som ligger som motiv. Stadig flere norske ungdommer har ydmykende opplevelser i møte med nye kulturer og tøffere ungdomsmiljøer og noen har blitt traumatisert, slik Resett har rapportert tidligere.

annonse

Men uansett hva etterforskningen fremover viser, er det nok allerede til å gå ut og be alle besinne seg. Måten å bekjempe rekruttering til voldelig ekstremisme er å tillate en åpen og fri debatt om alle vanskelig spørsmål.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.