Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Foto: AP / NTB scanpix

Forberedelsene til børsnoteringen for det saudiarabiske oljeselskapet, kjent som Aramco, blir fremskjøvet etter den positive internasjonale responsen på det statlige selskapets obligasjonssalg, som dro inn 12 milliarder dollar i april.

annonse

Myndighetene i Saudi Arabia trenger inntektene fra børsnoteringen til å finansiere velferd og forsvar i landet, samt til konstruksjonen av Neom, en fremtidsrettet by som Saudi Arabia bygger til en prislapp på 500 milliarder dollar, melder Wall Street Journal.

Les også: Nominasjon av Ukens-Resett-navn (uke 33)

Økte offentlig utgifter vil føre til at Saudi Arabias nasjonalbudsjett går med 7% underskudd, i motsetning til 4,2%, som myndighetene tidligere har estimert.

Før planen om børsnotering ble skrinlagt i fjor, var det meningen at Aramco skulle åpne Saudi Arabias økonomi for utenlandske investeringer, og gi investorer tilgang på verdens mest lønnsomme selskap.

Kronprins Mohammed bin Salman annonserte i fjor at han ønsket å notere fem prosent av selskapet som er verdsatt til omlag to billioner dollar. Selv bare fem prosent av Aramco vil fortsatt sørge for at selskapet blir det største børsnoterte selskapet i verden. Aramco er antatt å være verdens mest lønnsomme selskap, med en inntekt på 100 milliarder dollar i 2018.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.