Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Forberedelsene til børsnoteringen for det saudiarabiske oljeselskapet, kjent som Aramco, blir fremskjøvet etter den positive internasjonale responsen på det statlige selskapets obligasjonssalg, som dro inn 12 milliarder dollar i april.

Myndighetene i Saudi Arabia trenger inntektene fra børsnoteringen til å finansiere velferd og forsvar i landet, samt til konstruksjonen av Neom, en fremtidsrettet by som Saudi Arabia bygger til en prislapp på 500 milliarder dollar, melder Wall Street Journal.

Les også: Nominasjon av Ukens-Resett-navn (uke 33)

annonse

Økte offentlig utgifter vil føre til at Saudi Arabias nasjonalbudsjett går med 7% underskudd, i motsetning til 4,2%, som myndighetene tidligere har estimert.

Før planen om børsnotering ble skrinlagt i fjor, var det meningen at Aramco skulle åpne Saudi Arabias økonomi for utenlandske investeringer, og gi investorer tilgang på verdens mest lønnsomme selskap.

Kronprins Mohammed bin Salman annonserte i fjor at han ønsket å notere fem prosent av selskapet som er verdsatt til omlag to billioner dollar. Selv bare fem prosent av Aramco vil fortsatt sørge for at selskapet blir det største børsnoterte selskapet i verden. Aramco er antatt å være verdens mest lønnsomme selskap, med en inntekt på 100 milliarder dollar i 2018.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon