REUTERS/Stringer/Files
annonse
annonse

Tre FN-ansatte ble drept av en bilbombe i Benghazi, selv om rivaliserende styrker i Tripoli lørdag inngikk en våpenhvile, før den muslimske høytiden eid.

Libyske regjeringsstyrker og opprørerne til Khalifa Haftar ble lørdag enige om en midlertidig våpenhvile i anledning eid. Haftar gikk med på forslaget som var framsatt av FN, ifølge en talsmann for regjeringsstyrkene, Ahmed al-Mesmari. Han sa at våpenhvilen skal vare fra lørdag til mandag. Eid starter søndag.

Våpenhvilen skulle tre i kraft fra klokka 15 lokal tid lørdag og vare i 48 timer.

annonse

Likevel kom meldingen om at bilbomben som eksploderte utenfor kjøpesenteret Arkan i Hawari i Haftar-kontrollerte Benghazi. Målet skal ha vært en kolonne med FN-kjøretøy. FNs utsending til Libya envoy Ghassan Salame kaller det et feigt angrep.

– Tre kollegaer i FN er drept i bombingen og ytterligere tre er blant de skadde, opplyser FN i en melding lørdag. Ifølge en sikkerhetstalsperson skal det ha vært åtte andre skadde i angrepet, inkludert ett barn.

Generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet på det sterkeste og ber de libyske myndighetene bruke alle midler for å finne ut hvem som står bak handlingene og stille de skyldige til rette for angrepet.

Han ber også partene i konflikten respektere våpenhvilen og om å komme tilbake til forhandlingsbordet.

Ingen har så lagt påtatt seg ansvar for bilbomben.

Haftar, som lenge har hatt kontrollen over det østlige og sørlige Libya, ga i april sine LNA-styrker ordre om å innta Libyas hovedstad Tripoli, som nå holdes av den internasjonalt anerkjente regjeringen.

annonse

Kampene har imidlertid låst seg, mens tusener av mennesker er fordrevet fra forsteder rundt Tripoli.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon