Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I kjølvannet av moskéangrepet i Bærum er det viktig å etterforske sammenhenger mellom terrorhendelser, sier advokat Geir Lippestad.

Lippestad, som var forsvarer for Anders Behring Breivik, sier til Nettavisen at angrepet i moskeen i Bærum er dypt tragisk.

annonse

Nettaktivitet tyder på at 21 år gamle Philip Manshaus var inspirert av både moskémassakren på New Zealand og angrepet i et kjøpesenter i El Paso i USA. Han skal i et innlegg lørdag angivelig ha omtalt Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch i mars, som et forbilde. Tarrant skrev i sitt såkalte manifest at han var inspirert av Breivik.

Lippestad mener det vil være viktig å etterforske sammenhenger mellom terrorhendelser.

– Det er viktig at man etterforsker sammenhenger mellom andre terrorhendelser og den generelle polariseringen i samfunnet, hvor ordskiftet har blitt tøffere og tøffere og hvor det er legalt å lage et fiendebilde av muslimer, sier Lippestad.

Han understreker at ytringsfrihet og en åpen debatt er viktig, men at forskning viser at fiendebilder kan trigge personer til handlinger tilsvarende den i moskeen i Bærum. Han poengterer også at høyreekstremismen er på frammarsj og at det er synlig i Europa, USA og Norge. Ifølge Lippestad viser sosiale medier at personer med ekstreme holdninger ikke lenger må lete etter likesinnede.

– Det er med på å ødelegge tillitssamfunnet vi lever i, sier han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.