Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
I kjølvannet av moskéangrepet i Bærum er det viktig å etterforske sammenhenger mellom terrorhendelser, sier advokat Geir Lippestad.
annonse

Lippestad, som var forsvarer for Anders Behring Breivik, sier til Nettavisen at angrepet i moskeen i Bærum er dypt tragisk.

Nettaktivitet tyder på at 21 år gamle Philip Manshaus var inspirert av både moskémassakren på New Zealand og angrepet i et kjøpesenter i El Paso i USA. Han skal i et innlegg lørdag angivelig ha omtalt Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch i mars, som et forbilde. Tarrant skrev i sitt såkalte manifest at han var inspirert av Breivik.

Lippestad mener det vil være viktig å etterforske sammenhenger mellom terrorhendelser.

annonse

– Det er viktig at man etterforsker sammenhenger mellom andre terrorhendelser og den generelle polariseringen i samfunnet, hvor ordskiftet har blitt tøffere og tøffere og hvor det er legalt å lage et fiendebilde av muslimer, sier Lippestad.

Han understreker at ytringsfrihet og en åpen debatt er viktig, men at forskning viser at fiendebilder kan trigge personer til handlinger tilsvarende den i moskeen i Bærum. Han poengterer også at høyreekstremismen er på frammarsj og at det er synlig i Europa, USA og Norge. Ifølge Lippestad viser sosiale medier at personer med ekstreme holdninger ikke lenger må lete etter likesinnede.

– Det er med på å ødelegge tillitssamfunnet vi lever i, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon