Sør-Koreas handelsminister Sung Yun-mo kunngjorde mandag at regjeringen fjerner Japan fra listen over land som får fortrinnsbehandling i handel med Sør-Korea. Foto: Jin Sung-chul/Yonhap via AP / NTB scanpix

Sør-Korea fjerner Japan fra sin liste over handelspartnere som får spesialbehandling, etter at Japan gjorde det samme mot Sør-Korea.

annonse

Dermed øker handelskonflikten mellom de to demokratiske markedsøkonomiene.

Striden ser ut til å være mer preget av følelser enn økonomiske faktorer, mener analytikere. De viser til at de to USA-allierte landene nå risikerer å sette sikkerhetssamarbeid på spill til fordel for innenrikspolitiske vurderinger, og dermed skape bekymring i Washington.

Sør-Koreas handelsminister Sung Yun-mo sa mandag at Japan strykes fra listen over 29 utvalgte land som får fortrinnsbehandling i handel med Sør-Korea. Begrunnelsen er at Japan ikke har holdt seg til internasjonale prinsipper rundt eksportkontroll av sensitive materialer, uttalte Sung.

Sør-Korea har ikke spesifisert hva landet mener er problematisk rundt Japans eksportkontroll.

Endringene er ventet å tre i kraft i løpet av september.

Japan varslet tidligere denne måneden økt handelskontroll med Sør-Korea og begrunnet det med til hensyn til nasjonal sikkerhet. 28. august blir Sør-Korea fjernet fra Tokyos liste over 27 land som nyter godt av få handelsrestriksjoner med Japan.

Det betyr at sørkoreanske eksportører må bruke mer tid på administrative oppgaver for å få eksportlisenser til Japan.

I forrige måned innførte Japan begrensninger på eksport av høyteknologi som er viktig for Sør-Koreas produksjon av blant annet smarttelefoner.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.