Rettsmedisinere er på plass utenfor fengselet hvor Jeffrey Epstein ble funnet død 10. august 2019. Foto: REUTERS/Jeenah Moon
annonse
annonse

Jeffrey Epstein døde på cella nylig, og myndighetene var raskt ute med å fastlå at dødsårsaken var selvmord.

Milliardæren var anklaget for grove seksuelle overgrep, voldtekt og menneskehandel av jenter helt ned i 12-årsalderen. Saken ble ekstra stor siden Epstein hadde nære kontakter inn i mektige sirkler i USA, inkludert president Donald Trump, tidligere president Bill Clinton og den britiske tronarvingen prins Andrew.

I sentrum for Epsteins forbrytelser var en privat øy han eide utenfor Jomfruøyene. Virginia Roberts, som har anklaget Epstein for å holde henne som sexslave på øya fra hun var 16, påstår at hun har sett tidligere president Bill Clinton på øya, i følge med «to unge jenter». Clinton skal ifølge logger over flygninger ha ankommet i Epsteins private Boeing 727, som gikk under tilnavnet Lolita Express. Roberts påsto også at hun hadde blitt tvunget til å ha sex med prins Andrew.

annonse

Ifølge Newsweek skal Clinton ha flydd med Lolita Express mer enn ti ganger, ofte med passasjerer kun benevnt med fornavn eller som «kvinner». En rekke andre kjente personer har beviselig reist med flyet og oppholdt seg på Epsteins private øy. Virginia Roberts inngikk en utenomrettslig avtale med Epstein i 2017.

Les også: Bill Clinton besøkte Norge med Epstein på «Lolita Express» i 2003

Spekulasjoner

annonse

Kort tid etter at Epstein ble fengslet, ble han funnet livløs på cellen. Dødsfallet ble av de fleste kilder beskrevet som et selvmordsforsøk, men enkelte kilder påsto at Epstein var utsatt for et angrep, siden merkene på halsen stemte bedre overens med at noen hadde forsøkt å kvele ham. Fengselsmyndighetene iverksatte overvåkning av Epstein for å forhindre flere selvmordsforsøk.

Derfor reageres det kraftig på at Epstein ikke var under overvåkning når han nå angivelig lyktes i sitt selvmordsforsøk. En talsmann for justisdepartementet, Lee Plourde, uttaler til New York Post at Epstein «ikke for øyeblikket var under overvåkning». Dette bekreftes av flere andre kilder.

Reaksjonene skyldes ikke at så mange sympatiserer med en barnevoldtektsmann som Epstein. Men det er en underliggende frykt for at mektige personer tjener på hans død. Det antydes at Epstein`s død kommer svært beleilig, siden hans eventuelle vitnesmål kunne implisere mange mektige menn i grove forbrytelser.

Det hintes altså om at Epstein satt på kompromitterende opplysninger om blant annet Bill Clinton, og det er derfor han nå er død. Dette skal ikke være første gang noen begår selvmord i slike situasjoner. Fenomenet, eller konspirasjonsteorien, har egen hashtagg: #ClintonBodyCount.

Det er umulig på dette tidspunktet å feste lit til det som for øyeblikket, uten bevis, må avskrives som konspirasjonsteorier. Men det er ingen tvil om at nettopp på grunn av slike spekulasjoner burde sikkerheten til Epstein vært prioritert høyt.

Les også: NTB: Trump sprer konspirasjonsteorier etter Epsteins dødsfall

Reaksjoner

Senator Ben Basse (R) mener «hoder må rulle» som følge av dødsfallet:

annonse

– Absolutt alle i Justisdepartementet – fra hovedkvarteret helt ned til nattevakten i fengselet – visste om risikoen for selvmord, og at hans mørke hemmeligheter ikke kunne tillates å dø med ham.

Carol Leonnig i Washington Post sier at folk som sto Epstein nær frykter han ble myrdet:

Også Rudy Giuliani, tidligere borgermester i New York og rådgiver for president Donald Trump er kritisk:

– Dette er svært tvilsomt. Å begå selvmord mens man er under overvåkning skal ikke skje.

Også kjente politikere som representerer Demokratene reagerer. Alexandria Ocasio-Cortez etterlyser svar:

annonse

Svikt i alle ledd

På nåværende tidspunkt er det umulig å konkludere rundt denne saken. Men en ting er sikkert: Hvis Epstein virkelig var i fare for å ta livet av seg, så har det sviktet i alle ledd hos fengselsmyndighetene som hadde ansvaret for hans sikkerhet.

Å la en høyprofilert innsatt, som allerede har gjennomført et selvmordsforsøk, oppholde seg på cellen uten overvåkning må være grov uforstand i tjenesten. Hvis det viser seg at det ikke handler om selvmord, men om drap, så vil saken eksplodere.

Riksadvokat William Barr har allerede iverksatt egen etterforskning, i tillegg til at FBI undersøker omstendighetene rundt dødsfallet. Det snakkes allerede om en høring i Kongressen:

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon