Det er klokt av Erna Solberg å vise støtte og sympati for muslimer etter terrorforsøket, men å legitimere bokstavtro og ultrakonservative miljøer kan være farlig.
Statsminister Erna Solberg holdt etter terrorforsøket mot en moske i Bærum en id-tale ved Tawiq-moskeen på Grønland i Oslo søndag.
Talen i seg selv inneholder lite kontroversielt.
– Regjeringen mener det er viktig å vise at vi tar dette veldig på alvor. Muslimer skal være sikre i vårt land. De har støtte fra den norske regjeringen og, sånn som jeg opplever det, fra hele det norske folk i sin rett til å utøve sin tro, sa Solberg ifølge NTB.
Dette budskapet er lett å slutte seg til.
Men ved å møte opp ved akkurat denne moskeen på Tøyen, gir Erna Solberg et håndslag til et av Norges mest ultrakonservative og bokstavtro moskemiljøer. Dette er en av svært få moskeer hvor ledelsen er rendyrket salafistisk, altså at man følger en retning av islam der man kun følger eksempler fra Koranen og profetens liv, sunna.
Les også: Om å kunne gå i seg selv
Radikalisert miljø
Moskeen har også en rekke ganger vært i medienes søkelys. Mest oppmerksomhet fikk den da Åsne Seierstad lanserte sin bok «To søstre» i Tawfiq, der det kom frem at to somaliske søstre fra Bærum som siden reiste til Syria frekventerte moskeen. De skal også ha blitt radikalisert av en Koran-lærer med tilknytning til trossamfunnet.
Men dette er ikke det eneste eksempelet. Dr. Ali Mohammed Salah, moskeens imam, har flere ganger holdt kurs for Islam Net, Norges mest bokstavtro muslimske ungdomsorganisasjon, som blant annet har propagandert for steining og andre shariaavstraffelser.
Flere andre saker knytter Islam Net og Tawfiq sammen. For eksempel har den omstridte britiske shariadommeren Haitham al-Haddad gjestet Tawfiq i forbindelse med besøk hos Islam Net Norge. Ved å bruke de samme foredragsholderne bekrefter Tawfiiq teologiske bånd til ungdomsgruppen.
Dette er langt fra den eneste saken som knytter moskeen til radikal ideologi. I 2013 fikk de besøk av den radikale predikanten Abu Usamah al-Thahabi, som lefler med vold og terror.
Problematisk besøk
Flere eksempler kunne vært nevnt. Alt dette kan selvsagt ikke alle de som går i denne moskeen lastes for. Dette er det viktigste trossamfunnet for somaliere i Oslo, og mange går nok hit like mye på grunn av deres somaliske identitet, som deres religiøse overbevisning.
Det er heller ikke noen grunn til å oppfatte Ernas visitt etter moskeangrepet i Bærum som noe annet enn et forsøk på å vise støtte til muslimer som er redde etter terror-forsøket. Det i seg selv er prisverdig, men det er likevel problematisk at statsministeren velger å besøke akkurat dette trossamfunnet.
Hun risikerer nemlig ikke bare å legitimere en moske-ledelse med svært kritikkverdige holdninger og som dyrker verdier som står i direkte motstrid til sentrale norske verdier som demokrati, frihet og likestilling.
Men enda farligere kan det vise seg å være at hun ved å besøke akkurat denne moskeen viser overfor storsamfunnet at hun stilltiende aksepterer ultrakonservativ og bokstavtro islam.
Det kan gi næring til konspirasjonsteorier der mennesker fabler om politikere som bevisst ønsker å gjøre Europa islamsk.