Forsvarer Unni Fries sammen med sin klient Philip Manshaus, som er siktet for terror og drap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kvinnefiendtlige holdninger og høyreekstremisme kan settes i sammenheng, ifølge eksperter.

Det mener blant andre Charlotte Thorleifsson ved Senter for ekstremismeforskning i Oslo. Hun forsker på nettforumene hvor den terrorsiktede Philip Manshaus (21) skal ha vært aktiv.

– De forumene som unge hvite menn radikaliseres på, inneholder mye kvinnehat og kvinnefiendtlig språk. Han er sosialisert inn i det miljøet, sier Thorleifsson tilKlassekampen.

En bekjent av Manshaus sier til TV 2 at den terrorsiktede «hadde ekstreme, gammeldagse holdninger til kvinner», og at han blant annet uttrykte meninger som at kvinner bør holde seg unna arbeidslivet og bli på kjøkkenet.

Thorleifsson får støtte av svenske Lisa Bjurwald som har skrevet flere bøker om høyreekstremisme og fordypet seg i høyreekstremismens kvinnesyn og internettkultur.

– Koblingen mellom høyreekstremisme og kvinnehat utvikles, og det har gått ekstremt raskt de siste årene. Om vi ser tilbake på 1980- og 90-tallet, så man stort sett «bare» rasehat i hvit makt-bevegelsen. Nå ser vi at incel-bevegelsen har eksplodert og blir en del av høyreekstremismen på nett, sier hun.

«Incel» er en forkortelse for «involuntary celibate» – et uttrykk som brukes om menn som ufrivillig ikke har et sexliv.