FN-organisasjonen UNHCR ber europeiske myndigheter om å la 507 migranter som nylig er plukket opp i Middelhavet, få komme til land. Her er noen av flyktningene det norskeide redningsskipet Ocean Viking plukket opp under en redningsaksjon mandag. Foto: MSF / Hannah Wallace Bowman / NTB scanpix

FN-organisasjonen UNHCR ber europeiske myndigheter om å la 507 migranter som nylig er plukket opp i Middelhavet, få komme i land.

annonse

Det opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en pressemelding tirsdag.

Flere av migrantene er angivelig overlevende etter rystende overgrep i Libya og er fra såkalte flyktningproduserende land, ifølge UNHCR.

– Dette er et kappløp mot tiden, sier Vincent Cochetel, som er FNs høykommissær for flyktningers spesialutsending for middelhavsregionen.

– La dem legge til kai

Han peker på at værforholdene vil kunne endre seg, noe som vil føre til at situasjonen vil bli verre. Det å forlate mennesker som har flyktet fra krig og vold i Libya på havet, vil kun påføre dem mer lidelse, mener FN-utsendingen.

– De må umiddelbart få lov til å legge til kai og i tillegg få lov til å motta svært nødvendig nødhjelp ved behov, påpeker han.

Proactiva Open Arms’ redningsskip venter fremdeles på tillatelse til å legge til i en europeisk havn, og skipet har til sammen 151 passasjerer om bord. Det norskeide redningsskipet Ocean Viking har nå over 350 migranter om bord.

Økt innsats

UNHCR-sjefen oppfordrer europeiske myndigheter på det sterkeste til omgående å skaffe en sikkerhetshavn. Han peker også på at økt søk- og redningskapasitet i Middelhavet er nødvendig, og at rollen til redningsskip bør anerkjennes og støttes.

Det vil samtidig være nødvendig med mer innsats for å flytte mennesker ut fra de voldelige områdene i Libya, ifølge UNHCR. Ingen skal føle at de trenger å risikere livet eller livet til familiemedlemmer for å ta slike risikofylte båtturer på Middelhavet, påpekes det videre.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.