Illustrasjonsbilde. Foto: MSF / Hannah Wallace Bowman / NTB scanpix
annonse
annonse

FN-organisasjonen UNHCR ber europeiske myndigheter om å la 507 migranter som nylig er plukket opp i Middelhavet, få komme i land.

Det opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en pressemelding tirsdag.

Flere av migrantene er angivelig overlevende etter rystende overgrep i Libya og er fra såkalte flyktningproduserende land, ifølge UNHCR.

annonse

– Dette er et kappløp mot tiden, sier Vincent Cochetel, som er FNs høykommissær for flyktningers spesialutsending for middelhavsregionen.

– La dem legge til kai

Han peker på at værforholdene vil kunne endre seg, noe som vil føre til at situasjonen vil bli verre. Det å forlate mennesker som har flyktet fra krig og vold i Libya på havet, vil kun påføre dem mer lidelse, mener FN-utsendingen.

– De må umiddelbart få lov til å legge til kai og i tillegg få lov til å motta svært nødvendig nødhjelp ved behov, påpeker han.

annonse

Proactiva Open Arms’ redningsskip venter fremdeles på tillatelse til å legge til i en europeisk havn, og skipet har til sammen 151 passasjerer om bord. Det norskeide redningsskipet Ocean Viking har nå over 350 migranter om bord.

Økt innsats

UNHCR-sjefen oppfordrer europeiske myndigheter på det sterkeste til omgående å skaffe en sikkerhetshavn. Han peker også på at økt søk- og redningskapasitet i Middelhavet er nødvendig, og at rollen til redningsskip bør anerkjennes og støttes.

Det vil samtidig være nødvendig med mer innsats for å flytte mennesker ut fra de voldelige områdene i Libya, ifølge UNHCR. Ingen skal føle at de trenger å risikere livet eller livet til familiemedlemmer for å ta slike risikofylte båtturer på Middelhavet, påpekes det videre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon