Foto: Andy Lo / HK01 via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Kina er i ferd med å flytte soldater nærmere Hongkong, ifølge USAs president Donald Trump, som viser til opplysninger fra amerikansk etterretning.

Trump kommenterte situasjonen på Twitter tirsdag, etter at det hadde vært sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter på flyplassen i Hongkong.

– Våre etterretningsorganisasjoner har informert oss om at den kinesiske regjeringen flytter styrker til grensen mot Hongkong. Håper alle er trygge og forholder seg rolig! tvitrer presidenten.

annonse

Tidligere samme dag opplyste Trump at han utsetter planlagte nye tollsatser på en rekke kinesiske varer. USA og Kina ligger i handelskrig, og omfattende handelsbarrierer mellom landene er innført i løpet av det siste året.

Også statlige kinesiske medier har meldt at kinesiske soldater er blitt utplassert nær Hongkong. Sjefredaktør Hu Xijin i den statlige avisa Global Times mener Kinas regjering vil intervenere i Hongkong hvis ikke situasjonen der roer seg.

Under et besøk i New Jersey tirsdag sa Trump at situasjonen i Hongkong er svært vanskelig.

– Jeg håper det løser seg på fredelig vis og at ingen blir skadd eller drept, sa presidenten.

annonse
Opprørspolitiet tok seg tirsdag kveld inn på flyplassen i Hongkong og prøvde å jage vekk demonstranter med pepperspray og køller, melder flere medier.

Det kom også til sammenstøt like utenfor terminalbygningen da demonstranter forsøkte å blokkere en ambulanse. Politiets versjon er at ambulansen forsøkte å hjelpe en mann som aktivistene har holdt tilbake fordi de mistenkte at han var agent for myndighetene.

Demonstranter har for annen dag på rad aksjonert inne i terminalbygget, og de har klart å lamme nesten all virksomhet. De har bygd barrikader av bagasjetraller og gjort det umulig for de reisende å finne fram til flyavgangene sine.

Også tidligere tirsdag kom det til kraftig håndgemeng mellom politi og aksjonister, men det så ved midnattstid lokalt tid ikke ut til at noen større politioffensiv var underveis.

Den begrensede styrken som prøvde å jage bort demonstrantene, trakk seg etter hvert tilbake.

President Donald Trump uttrykte tirsdag håp om at ingen menneskeliv vil gå tapt i den politiske uroen i Hongkong. Under et besøk i New Jersey betegnet han situasjonen som svært vanskelig.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon