Over 350 migranter er plukket opp av det norske skipet Ocean Viking i Middelhavet. Foto: MSF / Hannah Wallace Bowman / NTB scanpix
Leger Uten Grenser (MSF) krever at de over 350 migrantene som er reddet av det norske skipet Ocean Viking, får komme i land i en trygg havn.
annonse

– Vi forventer å få tildelt et sted å gå i land som er trygt for menneskene vi har reddet og som oppfyller kravene i folkeretten, opplyser Leger Uten Grenser (MSF) tirsdag ettermiddag.

Skipet forlater nå den libyske søk- og redningssonen, opplyste organisasjonen videre.

– Vi håper at Norge kan spille en konstruktiv rolle hvis en situasjon skulle oppstå, sier lege og president Karine Nordstrand i Leger Uten Grenser (MSF) til TV 2.

annonse

Det kommer ikke på tale, ifølge justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

– Vi vil ikke hjelpe dem å komme til europeiske havner, det er ikke en norsk oppgave, sier Kallmyr.

Ingen trygge nordafrikanske havner

Han mener menneskene om bord bør returneres til trygge afrikanske havner.

Ifølge Nordstrand er det ingen nordafrikanske land som oppfyller verken Leger Uten Grensers eller FNs krav til god behandling av migranter.

Nordstrand vil ikke si noe konkret om skipet vil forsøke å gå til kai, men sier følgende på spørsmål fra NTB:

– Vi forholder oss til havretten som sier at mennesker som reddes i havsnød, skal bringes til nærmeste trygge havn. Det er vårt utgangspunkt, sier hun.

annonse
– Preget

Nordstrand sier videre at flere om bord er dehydrert og utmattet, men at de har fått medisinsk oppfølging på skipet.

Migrantene er i tillegg preget av opplevelser de har fra Libya. Ifølge Nordstrand har de fortalt om umenneskelige forhold i interneringsleirene i landet.

– De har enten opplevd vilkårlig fengsling, tortur eller å jobbe under slavelignende forhold, sier Nordstrand, som legger til at de har tydelige merker og arr etter mishandling.

– Vi er der for å redde liv

Redningsskipet Ocean Viking har gjennomført fire redningsaksjoner på like mange dager utenfor Libyas kyst. Mandag ble 105 mennesker plukket opp fra internasjonalt farvann, rundt 40 nautiske mil fra den libyske kysten.

Totalt er 356 mennesker berget om bord, men antallet kan stige, ifølge MSF og SOS Méditerranée, som drifter skipet. Hvor mange av dem som vil søke asyl i Europa, er ikke kjent.

– Dette er en situasjon vi har tatt høyde for. Vi er i Middelhavet for å redde liv. Kommer vi i en situasjon der vi må gjøre plass til flere, så gjør vi det, sier Nordstrand.

Synkende gummibåt

MSF og SOS Méditerranée omtalte mandagens redningsaksjon som kritisk. Da redningsskipet nærmet seg, begynte luften å gå ut av migrantenes blå gummibåt, som begynte å synke, ifølge nyhetsbyrået AFP, som er om bord på Ocean Viking.

Flere av passasjerene falt ut i vannet før alle ble reddet om bord i Ocean Viking i live.

Samtlige er menn og gutter, de fleste av dem fra Sudan. Blant de 105 er 29 mindreårige, blant dem en femåring og en tolvåring.

Det er nå 103 mindreårige barn om bord, og 92 av dem er enslige, ifølge MSF.

Malta sier nei

Det er uklart hvor de kan gå i land. Skipet kontaktet Maltas myndigheter etter mandagens redningsaksjon. De nekter å ta imot noen av dem om bord og sier de bare er forpliktet til å ta imot folk som er plukket opp i Maltas såkalte redningssone, skriver AFP.

Ocean Vikings operasjonskoordinator Nicholas Romaniuk sier de har prøvd i fem dager å få tak i den libyske kystvakten, uten hell.

Italias innenriksminister Matteo Salvini gjentok denne uka at det er «absolutt forbudt» for Ocean Viking eller et annet redningsskip å gå inn i italiensk territorialfarvann.

Spania er mål for stadig flere migranter som krysser Middelhavet fra Nord-Afrika, viser ferske tall fra EUs grensestyrke Frontex.

I juli økte tallet på migranter som velger denne ruten, med 22 prosent. Migrantene velger stadig oftere bort Italia etter at Italias regjering flere ganger har nektet redningsbåter å legge til land.

Italia krever at andre EU-land forplikter seg til å imot migrantene om bord før nye skip får tillatelse til å slippe i land migranter på italiensk jord.

Frontex har registrert at det i juli kom 1.100 personer fra Nord-Afrika i «korridoren» som går over Middelhavet mot det vestlige Europa. Dette er noen færre enn i juni. I de første sju månedene er det kommet 4.900 personer langs denne ruten, så vidt over en firedel av antallet i samme periode i 2018.

Den mest trafikkerte ruten går over det østlige Middelhavet via Hellas. Her ble registrert 5.800 personer i juli alene og vel 28.000 siden starten på året.

Selv om det er registrert 6 prosent færre som har reist inn i Hellas over land, er det en 25 prosents økning i antallet migranter som tar seg over til de greske øyene.

Alt i alt ble det registrert vel 54.000 ulovlige grensepasseringer i de første sju månedene av 2019.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.