Illustrasjonsbilde. (AP Foto/Richard Drew)
annonse
annonse

USA utsetter ny toll på en rekke kinesiske varer, blant dem mobiltelefoner og annet IT-utstyr. Oljeprisen og aksjekurser stiger etter nyheten.

Kontoret til USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer opplyste tirsdag at utsettelsen blant annet omfatter bærbare datamaskiner, kinesiskproduserte mobiltelefoner, dataskjermer, spillkonsoller, visse leker og enkelte typer klær og skotøy.

Handelsrepresentanten understreker likevel at prinsippbeslutningen står fast om å innføre en tollsats på 10 prosent på en rekke kinesiske importvarer 1. september. Men for mange typer varer legges tollen på is og blir først iverksatt 15. desember.

annonse

I tillegg vil enkelte andre produkter slippe tollen fullstendig av hensyn til nasjonal sikkerhet, helse og «andre faktorer».

Trump tvitrer

Både aksjekurser og oljeprisen steg etter nyheten tirsdag. Prisen på nordsjøolje steg 3,7 prosent, ifølge E24. Industriindeksen Dow Jones styrket seg med 2 prosent da nyheten om utsettelsen ble kjent.

Også i en rekke andre land gikk aksjekursene opp. I Oslo hadde Hovedindeksen steget 0,93 prosent da børsen stengte.

USAs president Donald Trump sa tirsdag at Kina ennå ikke har holdt løftene sine om å kjøpe betydelig mer landbruksprodukter fra USA.

annonse

– Som vanlig har kineserne sagt at de skal handle stort i USA, men så langt har de ikke innfridd sine løfter. Kanskje det blir annerledes nå, tvitret presidenten.

Kontakt på toppnivå

Meldingen kom samtidig med at det fra Beijing ble opplyst at Kinas forhandlingsledere har vært i kontakt med handelsrepresentant Robert Lighthizer og USAs finansminister Steven Mnuchin. Den neste planlagte runden med handelsforhandlinger holdes i Washington om to uker.

Dette har i finansmarkedene tent et håp om at verdens økonomiske stormakter skal klare å løse en handelskonflikt som har vart i over ett år, og som har kastet lange skygger over verdensøkonomien.

USAs president Donald Trump varslet 1. august at nye tollbarrierer mot kinesiske varer skulle innføres 1. september. Planen var da å legge 10 prosent toll på varer til en verdi av 300 milliarder dollar.

Hadde dette blitt gjennomført som varslet, i tillegg til tollsatsene som allerede er innført, ville omtrent all kinesisk eksport til USA vært bremset av tollbarrierer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon