Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

103.531 studenter er tilbudt studieplass i høst, men det er kun planlagt 58.741 plasser. Overbookingen har økt jevnt de siste årene og er nå på 76,2 prosent.

Antallet studieplasser som er tilbudt er i år rekordhøyt, skriver Khrono.

Likevel regner institusjonene med at 44.790 – altså 43 prosent – av dem som har fått tilbud, ikke kommer til å møte opp eller droppe ut i løpet av den første tiden.

annonse

Overbookingsprosenten er på 76,2 prosent, sammenlignet med 69,5 prosent i fjor. I 2012 var overbookingen på 54 prosent.

Årsaken til at lærerstedene gir tilbud til flere søkere enn det er studieplasser til, er fordi de har som mål at en størst mulig andel av søkerne skal få beskjed om hvor de får studieplass så tidlig som mulig, opplyser Samordna opptak (SO) på sine hjemmesider.

Ifølge SO er det mange studenter som enten svarer «nei» eller ikke svarer i det hele tatt på studietilbudet de mottar.

– Andre svarer ja, men møter likevel ikke opp. Dette frafallet er omtrent like stort hvert år, og lærestedene tar høyde for det. Hvis lærestedene ikke hadde overbooket, men ventet og sett hvor mange som møtte opp til første studiedag, ville flere søkere få tilbudet sitt sent og studentopptaket ville strekke seg lengre utover høsten, skriver de videre.

annonse

Denne uken går studiestarten av stabelen hos de fleste utdanningsinstitusjonene i landet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon