Inngangspartiet til Skattestyrelsen på Østerbro i København har store skader etter eksplosjonen tirsdag kveld. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
annonse
annonse

To svensker er siktet for bombeeksplosjonen som rammet skattevesenet i København. Den ene er pågrepet, mens den andre, som har to dommer bak seg, er etterlyst.

– Begge er mistenkt for å være gjerningsmennene bak sprengningen ved Skattestyrelsen, sa politisjef Jørgen Bergen Skov i København på en pressekonferanse onsdag morgen.

Han som er pågrepet, er en 22 år gammel svensk statsborger. Den andre er en annen svenske som nå er etterlyst internasjonalt. Begge kommer fra Malmö.

annonse

Mannen som fortsatt er på frifot, er 23 år gammel og har to dommer bak seg, den ene for vold da han var tenåring, og den andre for flere fartsovertredelser og andre trafikkforseelser. Ifølge Ekstra Bladet har han tidligere vært politisk aktiv på venstresiden.

Berlingske skriver at de to mennenes etternavn tyder på at de har en annen etnisk bakgrunn enn svensk. Han som er pågrepet, jobber på sin fars pizzarestaurant, mens den andre har arbeidet for en bilforhandler i Malmö.

22-åringen ble pågrepet i Malmö tirsdag kveld og skal nå utleveres til Danmark, hvor han skal fremstilles for varetektsfengsling. Da vil påtalemyndigheten be om lukkede dører.

Vil sikre grensa

Statsminister Mette Fredriksen opplyste på en pressekonferanse onsdag at grensa mot Sverige skal sikres bedre – men hun ville ikke gå i detalj om hvordan det skal skje.

annonse

– Det skal ikke være slik at du kan reise fra Sverige til Danmark og plassere ut dynamitt midt i København, sa hun.

Inngangspartiet til Skattestyrelsen ble sprengt i stykker, men ingen personer ble alvorlig skadd i eksplosjonen natt til 6. august.

Politiet vil onsdag ikke uttale seg om et mulig motiv for angrepet.

– Vi har en gjerningsmann på frifot, noe som gjør at vi er meget sparsomme med hva vi kan si av hensyn til etterforskningen, sier politisjef Jørgen Bergen Skov.

Han opplyser også at politiet gjennomførte en rekke avhør og ransakinger i Sverige tirsdag, og at de har beslaglagt et kjøretøy som de mener ble brukt under bombeaksjonen.

annonse
– Svært alvorlig forbrytelse

Politiet har tidligere opplyst at sprengstoffet var plassert 60 cm fra inngangspartiet til Skattestyrelsen. To personer som var i bygningen, kom ikke til skade, men en forbipasserende fikk splintskader som følge av eksplosjonen.

– Det dreier seg om en svært alvorlig forbrytelse, fastslår statsminister Mette Frederiksen.

Siden februar har Københavnsområdet blitt rammet av totalt ni eksplosjoner. Natt til lørdag var det en eksplosjon ved politistasjonen på Nørrebro i København. Ingen personer ble skadd, men fasaden ble ødelagt.

– Det er ingenting som tyder på at eksplosjonene på Østerbro og Nørrebro har noe med hverandre å gjøre, sier politisjef Jørgen Bergen Skov.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon