Nicolas Slatten er dømt til livsvarig fengsel for sin rolle i en skytemassakre i Bagdad. Bildet viser Slatten da han ankom den første rettssaken i 2014. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En tidligere ansatt i det amerikanske sikkerhetsfirmaet Blackwater er dømt til livsvarig fengsel for å ha deltatt i en massakre i Irak i 2007.

Dommeren, Royce Lamberth, kunngjorde dommen etter at en lang rekke venner og familie ba om en mildest mulig dom for 35 år gamle Nicolas Slatten.

Minst 14 irakiske sivile ble drept da Slatten og tre andre Blackwater-ansatte åpnet ild i en travel rundkjøring i Bagdad i 2007.

annonse

De skulle beskytte en bilkolonne med ansatte i USAs utenriksdepartement da de skjøt rundt seg med rifler, maskingevær og granatkastere. Dette skjedde tilsynelatende uten foranledning, og Slatten var den første som skjøt.

Hendelsen bidro til å forverre forholdet mellom USA og Irak, og flere av Slattens støttespillere anklaget amerikansk påtalemyndighet for å gjøre ham til syndebukk for å berolige folkeopinionen i Irak.

Forsvarerne i saken har hevdet at de Blackwater-ansatte trodde en bil med en bombe var på vei mot kolonnen de beskyttet.

Slatten ble funnet skyldig da han for tredje gang ble stilt for retten i desember i fjor. Han ble i 2014 dømt til livsvarig fengsel første gang, men dommen ble opphevet, og i en senere rettssak ble ikke jurymedlemmene enige.

annonse

De tre andre som sto bak massakren, er tidligere dømt til 30 års fengsel for drapene. Det private militære sikkerhetsfirmaet Blackwater har siden skytemassakren skiftet navn flere ganger og heter i dag Academi.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon