Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Hovedindeksen på Oslo Børs gikk ned hele 2,39 prosent og endte på 822,67 poeng ved børsslutt onsdag.
annonse

Fallet startet for alvor i 14.30-tiden. Børsen var da ned over 2 prosent etter et bredt fall i aksjeverdiene.

Ved endt børsdag var det nedgang blant flere av de største selskapene på børsen. Aker BP gikk ned 4,27, og Yara endte ned -3,88 prosent. Også DNB (-3,14) og Hydro (-3,03) endte ned.

Fallet reverserer tirsdagens oppgang på 0,9 prosent – en utvikling som ble satt i sammenheng med nyheten om at USA utsetter innførsel av økte tollsatser på en rekke kinesiske varer – og vel så det.

annonse

Ferske tall fra Tyskland onsdag viste at landets økonomi krympet med 0,1 prosent i andre kvartal. Fenomenet tolkes som et resesjonsvarsel. Samtidig kommer det meldinger fra USA og Storbritannia om svake renteutsikter.

Prisen på et fat nordsjøolje hadde falt under 60 dollar og var ved 16,30-tiden onsdag ned snaut 3 prosent til rundt 59,4 dollar.

Aksjekursene falt da børsene åpnet i New York onsdag. Dow Jones-indeksen sank over 1 prosent.

En drøy time senere hadde indeksen falt 1,7 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen lå over 2 prosent lavere enn sluttnoteringen dagen før.

Også i Europa var det en dårlig dag på børsen, og i Oslo falt hovedindeksen 2,39 prosent i løpet av dagen.

En av årsakene er dårlige økonomiske tall fra Tyskland som viser at den tyske økonomien krympet i andre kvartal. Samtidig ble det i Kina offentliggjort svake tall for industriproduksjon, forbruk og investeringer i juli.

annonse

I tillegg har obligasjonsmarkedene i USA og Storbritannia onsdag utviklet seg på en måte som erfaringsmessig ofte har varslet økonomiske nedgangsperioder.

Renta på tiårige amerikanske statsobligasjoner lå en kort periode lavere en renta på obligasjoner med to års løpetid.

Også i Storbritannia oppsto dette fenomenet – omtalt som «invertering av rentekurven».

Tirsdag ble det kjent at USAs president Donald Trump utsetter planlagte nye tollsatser på en del kinesiske varer. Dette førte umiddelbart til børsoppgang, men dagen etter ble toll-utsettelsen etter alt å dømme overskygget av de nye tallene fra Tyskland og Kina og signalene fra rentemarkedene.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.