Foto: Netflix

Netflix publiserte dokumentarserien The Family 9. august. Serien handler om The Fellowship Foundation, en kristen-konservativ organisasjon i Washington DC.

Jeff Sharlet, forfatteren av boken dokumentar-serien er basert på, forteller at grunnlaget for deres tro er Jesus styrke, ikke Jesus kjærlighet. Men det er ikke fokuset på Jesus styrke som får gåsehuden til å melde sin ankomst, det er den verdensomspennende innflytelsen og makten organisasjonen har, og hvordan de bruker den som virkelig får pelsen til å stå.

En reaksjon på kommunismen 

The Fellowship Foundation ble stiftet av den norske emigranten Abraham Vereide i Seattle i 1935. Stiftelsen hevdes å være en motreaksjon på kommunisme og fagforeninrsaktivitet. Konservative kristne verdier stod den gang, likesom i dag, i sentrum av organisasjonen.

Vereide flyttet etterhvert til Washington DC, hvor han fortsatte å samle sterke forretningsmenn og politikere til bønne-frokoster, for å forebygge at sosialister skulle komme til makten.

Fra Jesu bønn til «deep state» 

I 1972 desentraliseres lederskapet i organisasjonen. Hensikten er å dempe publisiteten og pleie nettverket i det stille. Organisasjonen hevder å være en ikke-organisasjon hvor de internt omtaler hverandre som «the family», venner som påvirker hverandre for å skape en bedre verden.

Blant vennene finner vi blant annet amerikanske presidenter og kongressmenn, så vel som norske politikere. Innflytelsen er verdensomspennende og organisasjonen har en finger med i de fleste politiske institusjoner på verdensbasis.

«The family» hevder å ikke diskutere politikk til tross for at deres konservative ideologi og kraftige innflytelse, i følge dokumentarserien, har skapt problemer for homofile i land som både Uganda og Romania.

De hevder å møte hverandre i ydmykhet for å inspirere hverandre og utøve diplomati gjennom å sammen studere kristne tekster. Deres tro beror seg på at Jesus er verdens fremste diplomat og at verdens ledere kan endre verden gjennom samhold og Jesu styrke. Denne «gode og bedre» verdenen kan oppfattes som en svært konservativ en. Til tider kan man få assosiasjoner til «Handmais tales», og ikke av den overfladiske typen Sigrid Bonde Tusvik benyttet seg av i abort-debatten.

Fra konservativ til totalitær 

Det er mulig Vereide visjon og virke ikke har utviklet seg i den retningen han ønsket. Organisasjonen har siden 1980-tallet tatt en mer totalitær vending, hvor lederen Douglas E. Coe hedret styrken i menn som Hitler, Mao og Lenin.

Det hevdes også at organisasjonen har pleid forhold med og påvirket flere av verdens diktatorer.

Serien har 5 episoder a 45 minutter og er verdt hvert eneste minutt. Her får man dykke ned i konspirasjonsteorier om innflytelsen til et usynlig nettverk, framsatt av en som har tilbragt mange år på innsiden.

Klar for gåsehud og bakoversveis? Sjekk ut traileren her:

https://youtu.be/7knN2TXQPzw