Canadas statsminister Justin Trudeau blir kritisert for å ha presset justisministeren til å droppe en anklage mot et firma som var anklaget for korrupsjon. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Canadas statsminister Justin Trudeau har fått en skrape for å ha presset riksadvokaten til å droppe granskingen av et firma som var anklaget for korrupsjon.

Den canadiske etikkommisjonens leder Mario Dion sier i en rapport onsdag at Trudeaus forsøk på å presse tidligere justisminister Jody Wilson-Raybould var i strid med grunnlovens bestemmelser om domstolenes uavhengighet.

Wilson-Raybould nektet å gi etter for press om å droppe kriminell gransking av det store entreprenørfirmaet SNC-Lavalin og i stedet arrangere et forlik. Firmaet var anklaget for å ha betalt bestikkelser til tjenestemenn i Libya.

annonse

Hun mener at hun ble flyttet fra justisdepartementet til jobben som minister for veteransaker fordi hun ikke ville gi etter for Trudeaus press. Etter en måned som minister for veteransaker sa hun opp.

Skandalen som kom for dagen tidligere i år, er en mørk flekk på Trudeaus renomme. Den kostet to ministre og to andre høyere tjenestemenn jobben og førte til et stup i oppslutningen om Trudeaus Liberale parti.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon