Vebjørn Selbekk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er kommet sterke reaksjoner etter at ledelsen i Arendalsuka truet Ytringsfrihetsfobundet (YFO) med makt hvis de gjennomførte debatt med SIAN og Alliansen.

Ytringsforbundet hadde invitert til debatt tirsdag kveld der tema var ytringsfrihet på Arendalsuka. Blant de inviterte var SIAN-leder Lars Thorsen og Alliansens leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Men etter press fra blant andre politikere i Arbeiderpartiet nektet arrangøren at debatten skulle finne sted, og uttalte at de ville bruke makt hvis YFO ikke respekterte avgjørelsen.

annonse

– Vi har sagt nei til at SIAN og Alliansen kan delta på arrangementer under Arendalsuka på grunn av deres rasistiske og antidemokratiske budskap. Vi kan ikke akseptere dette arrangementet fra Ytringsfrihetsforbundet, fortalte Harald Danielsen i Arendalsuka til Dagbladet.

Helge Lurås ristet på hodet etter avgjørelsen.

– Dette er et eksempel på hvordan ytringsrommet innskrenkes, sa Lurås til NTB.

annonse

Også YFO-representant Shurika Hansen reagerte kraftig og omtalte arrangarøen som «feig».

«Nazist»

Alliensens leder Hans Jørgen Lysglimt mener hele saken er en skandale.

– For demokratiet og for ytringsfriheten er det en skandale og et stort tap for alle i Norge at det liberale demokratiet nå viser sitt stygge ansikt og viser bort dem som ikke vil danse til den pipen. Det er nå åpenbart for meg at noen reell opposisjon ikke kommer til å bli tillatt. Alt pratet om «mer åpenhet, mer demokrati» var nettopp det – prat, sa han til nettstedet Dagbladet mandag.

På twitter var det flere som jublet da Arendalsuka sa de ville bruke makt for å hindre en debatt, og begunnet jubelen fordi Alliansens «er en nazist».

Også leder for den statsstøttede organisasjonen Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mener Arendalsuka gjorde det riktige.

annonse

– Bra fra Arendalsuka, skrev han.

Men Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk er av en annen oppfatning.

– Arendalsuka – demokratiets selvutnevnte dansegulv – sensurerer deltagerpanelet i et ytringsfrihetsarrangement. Og får de ikke viljen sin, vil de om nødvendig stanse ytringsfrihetsarrangementet med makt. Ser de virkelig ikke ironien?, skriver han på twitter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon