FN-bygningen i New York. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.

FN mener den norske regjeringen bryter internasjonale forpliktelser om å gi flyktningers familie en enklest mulig vei til landet.

annonse

Det sier juridisk rådgiver Olivia Mocanasu ved FNs høykommissær for flyktninger sitt nordiske kontor til Vårt Land.

Ifølge de internasjonale forpliktelsene skal flyktninger gis de mest fordelaktige prosedyrer, men Mocanasu mener det virker som Norge heller forsøker å lage hinder.

Under onsdagens panelsamtale under Arendalsuka trakk hun blant annet fram at Norges saksbehandlingsgebyr på 10.500 kroner er det høyeste i verden. Regjeringen har gått inn for å senke gebyret, men FN anbefaler at det fjernes.

Mocanasu trakk også fram Norges familiedefinisjon som hun føler er snever og mener bør utvides, slik at barn og søsken over 18 år får rett til familiegjenforening.

Både Arbeiderpartiet og Høyre meldte avbud til panelsamtalen. Guri Melby fra Venstre var ifølge avisa den eneste politikeren som stilte.

– Det eneste vi greide å få inn i Granavolden-plattformen er å senke saksbehandlingsgebyret. Jeg må bare erkjenne at vi ikke har greid å komme lenger. Men det er vanskelig når det er såpass bred enighet om den strenge linjen. Ap, Høyre, Frp og Sp slutter opp om den, sa hun.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.