Kongressmedlemmene Ilhan Omar (til høyre) og Rashida Tlaib er uttalte kritikere av Israels okkupasjon og politikk overfor palestinerne. Arkivfoto: J. Scott Applewhite / NTB scanpix

Etter press fra Donald Trump sier Israel nei til å la to muslimske kongresspolitikere besøke landet. Israel-lobbyister og ledende demokrater reagerer skarpt.

Rashida Tlaib og Ilhan Omar skulle ha ankommet Tel Aviv søndag. Men torsdag kom beskjeden om at begge nektes innreise, kort tid etter at Trump sendte en Twitter-melding der han framholdt at hvis Israel slapp de to kvinnene inn, ville det være å «vise stor svakhet».

Omar kaller Israels avgjørelse for en krenkelse av demokratiske verdier.

– Dette er ingen overraskelse gitt de offentlige standpunktene til statsminister Netanyahu, som gang på gang har gått imot fredsforsøk, hindret palestinernes bevegelsesfrihet, begrenset publikums kunnskap om okkupasjonens brutale realiteter og tatt parti med islamofober som Donald Trump, sier hun.

Kaller Trump fanatiker

Ledende demokrater som Nancy Pelosi, Chuck Schumer, Elizabeth Warren og Bernie Sanders reagerer også svært sterkt.

– Det er avskyelig at en fanatiker som Trump angriper @Rashida Tlaib og @IlhanMN på denne måten. Å være imot Netanyahus politikk er ikke «å hate det jødiske folket». Vi må stå sammen mot dem som fremmer hat og rasisme i Israel, Palestina, USA og overalt, skriver Sanders, som kjemper for å bli Demokratenes presidentkandidat, på Twitter.

Demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer – som i likhet med Sanders selv er jøde – mener vedtaket vil skade forholdet mellom USA og Israel.

Lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, sier vedtaket er «under verdigheten til den store staten Israel». Hun mener Trump handlet «under verdigheten til presidentens kontor» ved å oppfordre Israel til å nekte de to politikerne innreise.

– De er en skam!

Beslutningen om innreisenekt ble kunngjort kort tid etter at den amerikanske presidenten la ut følgende Twitter-melding :

– Det vil vise stor svakhet hvis Israel lar representanten Omar og representanten Tlaib komme på besøk. De hater Israel & alle jødiske mennesker & det er ingenting som kan bli sagt eller gjort for å endre meningene deres. Minnesota og Michigan vil få det tøft med å få dem gjenvalgt. De er en skam! skriver Trump.

Omar og Tlaib ble begge valgt inn i Representantenes hus i fjor, som de første muslimske kvinnene noensinne. De har en rekke ganger tidligere vært gjenstand for Trumps vrede på Twitter.

– Presset siden forrige uke

Allerede i forrige uke skal Trump ha presset Netanyahu for å få ham til å nekte de to kvinnene innreise, ifølge The New York Times.

Saken skal fortsatt ha vært til diskusjon da Trump sendte ut den omstridte meldingen torsdag morgen. Ikke lenge etter opplyste viseutenriksminister Tzipi Hotovely til israelsk rikskringkasting at en avgjørelse var tatt.

– Vi vil ikke gi innreisetillatelse til dem som avviser vår eksistensberettigelse i verden, sa Hotovely.

Israels innenriksdepartement viser til at de to politikerne har drevet «boikottaktiviteter mot Israel» i strid med landets antiboikottlov. Loven åpner for at personer kan nektes innreise hvis de støtter boikottaksjoner mot Israel.

Israel-kritikk

Blant dem som mener at Israels beslutning er feilslått, er den proisraelske lobbyorganisasjon AIPAC. Organisasjonen skriver i et innlegg på Twitter at selv om den er uenig med de to kvinnene i sak, så mener den at alle kongressmedlemmer bør få besøke og oppleve Israel selv.

Både Omar og Tlaib er uttalte kritikere av Israels okkupasjon og politikk overfor palestinerne. De har også uttrykt støtte til boikott-bevegelsen BDS, som går inn for boikott av israelske varer og selskaper i protest mot okkupasjonen av palestinske områder.

De to demokratene har sterkt avvist anklager om antisemittisme. De hadde planlagt å besøke både Vestbredden og Øst-Jerusalem, begge områder som er okkupert av Israel i strid med folkeretten.

Enkelte har anklaget Omar for antisemittiske synspunkter som følge av at hun har hevdet at penger fra den israelske lobbyen påvirker Kongressens politikk, en uttalelse hun senere har beklaget.