USAs leder for Representantenes hus Nancy Pelosi truer med å blokkere handelsavtalen med Storbritannia om brexit gjør at langfredagsavtalen om Irland ryker. Her i San Salvador, El Salvador, siste fredag. Foto: Salvador Melendez / AP / NTB scanpix
annonse

USAs leder for Representantenes hus Nancy Pelosi truer med å blokkere handelsavtalen med Storbritannia om brexit gjør at langfredagsavtalen om Irland ryker.

President Donald Trump og statsminister Boris Johnsons medarbeidere snakker om å forhandle fram en frihandelsavtale med en gang brexit er gjennomført.

Men en handelsavtale må godkjennes i Kongressen, og Pelosi sier at enhver slik avtale vil bli stanset i Kongressen om langfredagsavtalen som skapte fred i Nord-Irland, kollapser som følge av at Storbritannia går ut av EU.

annonse

Dersom Storbritannia går ut av EU uten en avtale, blir grensa mellom Nord-Irland og Irland EUs yttergrense, noe som vil føre til at det igjen innføres pass- og tollkontroll på grensa. Det kan i sin tur føre til at fredsavtalen kollapser. I dag er grensa helt åpen.

– Dersom brexit undergraver langfredagsavtalen, er det ingen mulighet for at en handelsavtale mellom USA og Storbritannia blir godkjent i Kongressen, sier Pelosi.

USA har en sterk interesse for avtalen siden USA spilte en avgjørende rolle for å forhandle den fram i 1998.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.