Illustrasjonsbilde. Foto: Sam Tarling / Human Rights Watch / NTB scanpix
annonse
annonse

Thorbjørn Jagland har helt rett i at Norge juridisk sett har plikt til å hente norske IS-kvinner og barna deres hjem, mener jussprofessor Mads Andenæs.

Norske IS-krigere i Syria og Irak har krav på å få en rettergang i Norge, en rett som er nedfelt både i Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), sa Jagland, som er generalsekretær i Europarådet, til NTB torsdag.

– Det er et grunnprinsipp i rettsstaten og noe Norge er forpliktet til å etterleve. Men så lenge de sitter der de sitter, får de ikke oppfylt denne retten, sa Jagland.

annonse
Full støtte

– Jagland har naturligvis rett, og jeg støtter hans argumentasjon fullt og helt, sier Andenæs til NTB.

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er på sin side uenig med Jagland. Han peker blant annet på at det sitter en rekke nordmenn fengslet i ulike land rundt om i verden, dømt for forbrytelser begått i det landet de soner.

Men det argumentet holder ikke, mener Andenæs, som fra 2009 til 2015 var FNs spesialrapportør mot vilkårlig fengsling.

– Helgheims argumentasjon svikter, blant annet fordi de lokale myndighetene i Syria ønsker at Norge skal ta disse familiene hjem, påpeker han.

annonse
Risikerer dødsstraff

– En annen sak er at den straffeforfølgningen Helgheim vil ha, kan ende opp i en dødsstraff. Hva skjer da, skal vi ta imot barn fra al-Hol-leiren som har overlevd sin mors henrettelse, spør han.

Andenæs viser også til Kongo-saken, der Norge satte inn store ressurser på å få hentet hjem de to drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland.

– La meg minne om at disse to også var fremmedkrigere. Norsk rett ser på myndighetshandlinger og krever at de ikke skal være diskriminerende. Det at man gjorde en slik innsats for fremmedkrigerne i Kongo, stiller krav til innsatsen overfor småbarn som er i livsfare i en av verdens skrekkeligste leirer. Al-Hol er et fengsel der mange barn vil dø, sier Andenæs.

– Ingen ønskeliste

Også Advokatforeningens leder Jens Johan Hjort mener Norge ikke har noe valg, men er forpliktet til å tilby å hente Syria-barna og mødrene deres hjem, blant annet fordi Norge har ratifisert FNs barnekonvensjon.

– Norske barn må hentes hjem fra Syria. Barnekonvensjonen er ikke en ønskeliste, men en folkerettslig forpliktelse, skriver Hjort i en kronikk i Aftenposten.

annonse

Der påpeker den tidligere Høyre-ordføreren i Tromsø at alle stater som har undertegnet Barnekonvensjonen, er pålagt en handlingsplikt.

– En stat kan ikke sitte stille og se på at deres mindreårige statsborgere utsettes for grove menneskerettighetsbrudd, bare fordi det er vanskelig eller politisk utfordrende å hjelpe dem, skriver Hjort.

Han påpeker samtidig at det er opp til barnas omsorgspersoner om de vil ta imot tilbudet eller ei, samtidig som det må gjøres klart for dem at det venter en straffeprosess dersom de velger å reise hjem.

– Dette handler ikke om stemmer. Det handler ikke om makt. Det handler ikke om kompromisser. Det handler om anstendighet, sier Hjort.

Opprop

20 kulturpersonligheter, blant dem Bjørn Eidsvåg, Dag Solstad og Linn Ullmann, krevde et opprop torsdag at regjeringen henter hjem norske barn og kvinner i Syria.

Ifølge PST befinner det seg anslagsvis 20 fremmedkrigere med norsk tilknytning i Syria og Irak, inkludert de norske kvinnene som har vært gift med dem, samt mellom 30 og 40 barn med norsk tilknytning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon