Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom går hardt ut mot fylkene og kommunene som har erklært at det er en klimakrise og etterlyser konkrete tiltak. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Før sommeren erklærte flere fylker og kommuner klimakrise. Nå etterlyser Natur og Ungdom konkrete tiltak.

NRK har snakket med 33 av kommunene og fylkene som i vår vedtok at det er klimakrise, men ingen av dem kan vise til konkrete tiltak som er blitt gjort i løpet av sommeren.

– Da har man i realiteten ikke erklært krise. Du er nødt til å gjøre noe med problemet og ikke bare snakke om store ord og snakke om at klima er viktig, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

annonse

Bergen kommune besluttet å erklære klimakrise i slutten av juni og lovte samtidig å forplikte seg til en klimastrategi.

Å erklære krise i Bergen var imidlertid å slå inn åpne dører for klimapolitikken som kommunen allerede har, mener byråd Julie Andersland (V) i kultur og næring i Bergen. Andersland peker på at tiltakene har kommet først, før vedtaket.

– Vi har en ambisiøs klimaplan som setter som mål at Bergen skal være fossilfri innen 2030. Bergen er den byen i Norge som har kuttet sine klimagassutslipp, sier Andersland.

annonse

Østfold vedtok klimakrise i slutten av juni. Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) understreker at på grunn av sommerferie har det ikke kommet konkrete tiltak å vise til ennå.

Sommerferie er imidlertid ingen unnskyldning, kontrer Natur og Ungdom-lederen.

– Det er masse ting politikerne i kommuner og fylker nå kan gjøre, men det virker som om de er mer opptatt av å gjøre det billigere å kjøre bil og diskutere bompenger, sier Eiterjord.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon