Ordfører Rune Rafaelsen (bildet) og fylkesordfører Ragnhild Vassvik skrev i fjor et brev til Erna Solberg hvor de ba henne invitere Vladimir Putin. Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere oppfordret til invitasjon. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) ønsker å invitere Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark. Han tror invitasjonen kan hjelpe å få Frode Berg hjem.

annonse

– Etter min oppfatning er det bare president Vladimir Putin som kan redde Frode Berg. Han kan benåde og gi ham amnesti slik at Berg kan komme hjem til kona, datteren og barnebarn, sier Rafaelsen til Dagbladet.

Rafaelsen, som er ordfører i Sør-Varanger, hjemkommunen til spiondømte Frode Berg, hadde håpet at regjeringen ville invitere Russlands president til Kirkenes når de 25. oktober markerer 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark.

– Fra mitt ståsted ville det vært naturlig å invitere Vladimir Putin. Det er tross alt Putin som er statsoverhode i Russland og nå sjef for Den røde armé, som for 75 år siden befridde Kirkenes og Øst-Finnmark, sier Rune Rafaelsen.

Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD sier norske myndigheter ønsker å få Berg hjem, men at det er en krevende oppgave. Angående ordførerens ønske om Putin, svarer UD at den russiske utenriksministeren er invitert for å representere den russiske regjeringen, i tråd med tradisjonen fra tidligere markeringer.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.