Sogn studentby i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

10.352 studenter står nå i kø for å få studentbolig. Det er 7.139 færre enn i begynnelsen av måneden, viser tall fra Studentsamskipnadsrådet.

I disse dager er det studiestart for mange av landets studenter. Men fortsatt venter tusener på å få studentbolig.

Flest, 3.528 studenter, står i kø ved studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, deretter følger Gjøvik, Ålesund og Trondheim med 2.320 studenter og Universitetet i Tromsø med 1.528, viser tall fra 15. august.

annonse

I år ble det for første gang også publisert kø-tall 1. august. Da ventet totalt 17.491 studenter på bolig. Også da ventet flest i Oslo og Akershus (6.624), Gjøvik, Ålesund og Trondheim (3.004) og i Tromsø (2.182).

13. august 2018 sto 10.612 studenter i kø for bolig. Ifølge Kunnskapsdepartementet er det imidlertid vanskelig å sammenligne disse tallene, blant annet fordi tidspunktet for rapportering er forskjellig.

Få opp farten

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ber nå kommunene og studentsamskipnadene om få opp farten slik at flere får tilbud om studentbolig.

Studentsamskipnadene må stå for byggingen, men det mangler søknader fra disse, sier Nybø. I tillegg bruker mange kommuner for lang tid på å godkjenne nye studentboliger.

annonse

– I Oslo venter for eksempel et studentboligprosjekt med 460 studentboliger fortsatt på godkjenning fra kommunen, to år og åtte måneder etter at søknaden ble sendt, sier Nybø.

Satsingen må fortsette

Regjeringen ønsker at det skal bygges flere studentboliger og det har de siste året blitt lyst ut tilsagn til over 2.200 nye studentboliger hvert eneste år, opplyser Nybø.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) håper satsingen på studentboliger fortsetter etter høstens valg – både fra regjeringens side og i kommunene.

Leder Marte Øien ber om at partiene som vinner valget i de ulike kommunene, stiller rimelige tomter til disposisjon for studentsamskipnadene.

Hun påpeker at kommunene også bør ha en strategi for bygging av studentboliger, slik at det faktisk er mulig å bygge.

annonse
Flere ledige før sommeren

Samtidig viser tall fra Studentsamskipnadene at det før sommeren sto over 2.000 boliger ledige, før semesteret hadde tatt slutt. Tallene gir derfor ikke nødvendigvis et korrekt bilde av behovet gjennom hele året.

Søkere kan for eksempel stå i kø og samtidig leter etter hybel i det private leiemarkedet. I tillegg vil noen av dem som har søkt studenthybel, enten ikke ha kommet inn på ønsket studie eller av andre grunner ikke ønsker å studere. Noen har også søkt om studenthybel hos flere studentsamskipnader, før de var klar over hvor de fikk studieplass.

Det er i overkant av 41.000 studenthybler i Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon