Reaksjonene er mange etter at Ytringsfrihetsforbundet ble nektet ytringsfrihet på Arendalsuka.
annonse
annonse

Alliansens leder hevder Norge ikke lenger har ytringsfrihet.

Det har skapt stor debatt etter at Arendalsukas ledelse truet Ytringsfrihetsforbundet (YFO) med makt hvis de prøvde å gjennomføre en samtale med Alliansen og SIAN tirsdag kveld.

Tidligere har Arbeiderpartiet vært en av pådriverne for at Alliansen ble ekludert fra å holde stand på Arendalsuka.

annonse
Aps Kjersti Stenseng fikk viljen sin etter boikott-trussel. NTB scanpix

Aps partisekretær Kjersti Stenseng truet med full boikott hvis ikke Arendalsuka satte foten ned og stengte ute Alliansen og SIAN.

– Arendalsuka presenterer seg selv som et «demokratiets dansegulv». Da kan man ikke treffe vedtak som i praksis innskrenker andres mulighet til å delta. Alliansen står for ytringer og holdninger som fremmer hat mot enkeltgrupper og begrenser dermed friheten for andre, sa Aps partisekretær Kjersti Stenseng tidligere i år.

Det endte med at Arbeiderpartiet fikk viljen sin og at SIAN og Alliansen ble stengt ute fra Arendalsuka.

annonse

– Rasistsøppel

Under Arendalsuka inviterte Ytringsfrihetsforbundet til debatt med SIAN og Alliansen, men heller ikke dette ble akseptert, og Arendalsuka truet med makt hvis debatten ble gjennomført.

Reaksjonene har vært mange og på facebook-sidene til VG, som har laget sak om debatt-nekten, er det mange som jubler over avgjørelsen.

– Hurra!, skrives det.

Andre påstår at avgjørelsen om å true YFO med makt hvis de gjennomførte debatten var en «voksen beslutning» og at «jordens avskum bør nektes taletid».

– Når jordens avskum kommer til overflaten, bør de nektes taletid. Disse jordens avskum bør ikke tildeles mikrofoner. Godt jobbet av Arendalsuka, står det i kommentarfeltet.

annonse

Les også: Arbeiderpartiet truet Arendalsuka med boikott hvis Alliansen og SIAN fikk delta

 

– Helt uvirkelig

Men tonen er en helt annen i VGs kommentarfelt under artikkelen i avisen. Der kaller man avgjørelsen til Arendalsuka for «politisk sensur».

– Det handler IKKE om hva vi går glipp av. Men det handler om at ikke alle slipper til orde basert på politisk ståsted. Det kalles politisk sensur, og hører ikke hjemme i et demokrati. Blir Frp og Rødt utestengt neste år? Er det OK også?, spør en person.

– Demokratiet og fri tale og presserett, gjelder ikke i Arendal. Arendalsuka mister dermed sin dybde og bredde. De som mener de står mot islamifiseringen av samfunnet, bør kunne tale fritt, skriver en annen som har fått flest tomler opp.

– Så dette er demokrati og ytringsfrihet? Skal alt enkelte personer ikke liker eller er uenig i, men som er fullt lovlig, ties ihjel? Synes dette er helt hårreisende. Det er ingen prinsipiell forskjell mellom å være for eller imot private barnehager, bompenger eller distriktsreformen, og det å være imot innvandring. Hvordan kan politiet møte opp og forby lovlige ytringer? Helt uvirkelig, skrives det.

«Demokratiets dansegulv»

Både YFO, SIAN og Alliansen har reagert kraftig på avgjørelsen til ledelsen i Arendalsuka, som påstår at deres begivenhet er «politisk møteplass åpen for alle».

– Arendalsuka er en politisk møteplass som skal være åpen for alle. Vårt mål er at alle skal kunne få delta på vårt politiske dansegulv og være med i samfunnsdebatten, samtalene og dialogen som skjer i byen under Arendalsuka, skriver de på sin nettside.

Alliansens Lysglimt Johansen har kommet med en rekke twitter-meldinger det siste døgnet der han retter harde skyts mot både Arendalsuka og politiske motstandere, og hevder det ikke lenger er ytringsfrihet i Norge.

– Mye av poenget med Alliansen er jo nettopp at vi er eksplisitt fredlige IKKE-VOLD, nettopp for demokratisk fritt og fredelig kunne poengtere at Norge ikke har den ytringsfriheten og det demokratiet mange tror og påstår, skriver han.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk latterliggjør Arendalsukas ledelse.

– Arendalsuka – demokratiets selvutnevnte dansegulv – sensurerer deltagerpanelet i et ytringsfrihetsarrangement. Og får de ikke viljen sin, vil de om nødvendig stanse ytringsfrihetsarrangementet med makt. Ser de virkelig ikke ironien?, skriver han på twitter.

På ville veier

Ytringsfrihetsforbundet ble startet i fjor av Resett-redaktør Helge Lurås. Ettersom SIAN og Alliansen ikke fikk lov til å møte til det planlagte arrangementet tirsdag kveld, valgte YFO likevel å gjennomføre en debatt. Men også dette ble stanset av Arendalsuka.

En oppgitt Lurås møtte pressen samme dag.

– Den siste avgjørelsen er at heller ikke Ytringsfrihetsforbundet får stille opp. Det oppleves som en eksklusjon av mennesker. Vi mener at Arendalsuka er ute på ville veier. Vi tror at å utestenge stemmer fører til mer radikalisering, sa Lurås til mediene ved scenen tirsdag kveld.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon