Ifølge avisa Wall Street Journal skal USAs president flere ganger ha luftet tanken om at USA kunne kjøpe Grønland fra Danmark. Her er et bilde av hvordan isen smelter på den islagte øya og som har vært under dansk styre siden 1720-tallet. Foto: Caspar Haarløv/ AP/ NTB scanpix

Grønlands regjering fastslår at territoriet ikke er til salgs etter meldinger om at USAs president Donald Trump er interessert i å kjøpe Grønland fra Danmark.

– Vi har et godt samarbeid med USA, og vi ser det som et uttrykk for en større interesse i å investere i landet vårt og mulighetene vi tilbyr. Grønland er selvfølgelig ikke til salgs, skriver regjeringen i Nuuk i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået DPA.

Påstandene om Trumps spesielle interesse for Grønland ble først omtalt av avisa Wall Street Journal torsdag.

Anonyme kilder forteller til avisa at Trump flere ganger luftet tanken om å kjøpe verdens største øy fra Danmark. Presidenten har også flere ganger diskutert øyas ressurser og geopolitiske betydning, og han har angivelig bedt en rådgiver om å undersøke saken nærmere.

Trump skal besøke Danmark om få uker. Da vil Grønland og arktiske spørsmål stå på dagsordenen. Det hvite hus hadde fredag ennå ikke kommentert meldingene.

Dansk vantro

Danske politikere reagerer med sjokk og vantro på påstanden.

– Det må være en aprilsnarr. På fullstendig feil årstid, skriver Venstre-leder og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti (DF) mener Donald Trump må ha gått fra vettet hvis det stemmer at han leker med tanken om å kjøpe Grønland.

– Tanken om at Danmark skal selge 50.000 statsborgere til USA, er fullstendig vanvittig, sier Espersen, som er DFs utenrikspolitiske talsperson.

Han sammenligner scenarioet med å skulle selge Nord-Jylland til Norge.

– Dette er det glade vanvidd i 2019, fastslår Espersen.

– Å, gode Gud

Også USAs tidligere ambassadør i Danmark uttrykker frustrasjon.

– Å, gode Gud, tvitrer Rufus Gifford, som kaller Trumps angivelige planer «en komplett og total katastrofe».

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har noen av Trumps rådgivere tolket forslaget om Grønland-kjøp som en spøk – mens andre har tatt det mer alvorlig.

En som tar ideen på alvor, er forsker Jon Rahbek-Clemmensen ved det danske Forsvarsakademiet. Han peker på at den amerikanske Thule-basen på Grønland spiller en viktig rolle i USAs rakettforsvar.

Økt russisk og kinesisk aktivitet i Arktis kan ha forsterket behovet for å beskytte militærbasen, ifølge Rahbek-Clemmensen.

– Grønlenderne bestemmer

Statsviter Rasmus Leander Nielsen ved Grønlands Universitet mener politikerne i København uansett ikke kan bestemme om Grønland skal selges.

Befolkningen på øya har stor grad av selvstyre, og det er derfor de som må avgjøre om de vil slutte seg til USA.

Aaja Chemnitz Larsen, én av to grønlandske representanter i Folketinget i København, lar seg ikke friste av en eventuell mulighet til å bli amerikaner. Hun minner om at Grønland er et nordisk velferdssamfunn med gratis utdanning og helsetjenester som folk har råd til.

– Jeg har noen bekymringer knyttet til hva slags samfunn man får hvis Grønland blir amerikansk, og ikke dansk, sier hun.

Tilbud i 1946

Grønland ligger nærmere Nord-Amerika enn Europa, og USA foreslo å kjøpe øya i 1946 for 100 millioner dollar i gull. Det ble ikke noe av, men USA fikk bygge Thule-basen på øya.

Utenriks- og forsvarspolitikken blir fortsatt styrt fra København.

I middelalderen var Grønland underlagt Norge, og øya fulgte med på lasset da Norge ble underlagt Danmark.

Danskene fikk beholde Grønland da de mistet Norge i 1814. På 1930-tallet mislyktes et norsk forsøk på å få tilbake områder i Øst-Grønland.

Mesteparten av Grønland er dekket av is, og issmeltingen på øya har skutt fart som følge av klimaendringene. Smelting av enorme grønlandske ismasser kan på sikt bidra til en betydelig økning i verdens havnivå.