Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vold og terror er alltid galt. Å utøve vold og terror mot grupper man ikke liker eller frykter er å legitimerere disse gruppenes eventuelle uakseptable og skrekkelige ideologi og praksis.

annonse

Man har i tilfelle senket seg ned på det nivået en mener å kritisere i utgangspunktet. Ergo er man like langt, eller faktisk noen steg kortere selv. Fordi en opptrer i grell konstast til de verdier man mener å representere selv.

Nå skal innvandrere integreres, noe som innebærer at man internaliserer de regler og normer som vi her har vunnet frem her hos oss og som vårt samfunn grunnleggende er bygget på. Men det er ikke bare vi (!) som skal integrere de som kommer; de skal også aktivt integrerere seg selv – hvilket fordrer vilje og aktive holdninger.

Møtes innvandrere med negative holdninger her i landet, så blir ditto deres konserverende religiøst motiverte holdninger en konsekvens av det press de møter utenfra. Ergo er det noen innvandringsmotstanderes holdninger som fører til den uniformering og fundamentalisme vi kan være vitner til. Det hele blir en selvoppfyllende profeti.

En god måte å få utvidet og beriket egne holdninger er å bli kjent med «de andre», og dette gjelder både innvandreren og oss nordmenn. Men som nevnt må den muslimske innvandreren selv (!) bidra aktivt for å motarbeide uforstand, negative holdninger og i verste fall ekstremisme.

Apropos: Da mulla Krekar ble pågrepet for ca. tre uker siden, ropte han «Islam kommer til dere!» mens han ble ført inn i politibilen. Dette budskapet gjentok Krekar i retten. «Islam er ikke som andre religioner. Vi har også et politisk program. Sharialoven var vår grunnlov. Jeg tror islam kommer til Norge enten man liker det eller ikke. Det kommer», sa han. (Ref. NRK.no).

Nå har ikke Krekar ansvar for andres holdninger og handlinger; som nevnt er vold og terror galt uansett. Men som muslim bidrar han ikke akkurat til å invitere til forståelse og sympati her. Enkelte som har et fryktbilde av islam får her mer bensin på sitt bål, og vel så det. Krekars adferd og holdninger kan lett ramme alle muslimer.

Sameksistens er et gjensidig fellesansvar.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.