Israelsk politi pågriper en palestiner ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem forrige helg da muslimer verden over markerte id al-Adha-høytiden, som i år sammenfalt med den jødiske Tisha B'av-høytiden, noe som betydde at mange jødiske religiøse nasjonalister også besøkte Tempelhøyden. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Jordan innkalte søndag Israels ambassadør for å protestere mot det som ble kalt Israels krenkelser ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby.

Under møtet i det jordanske utenriksdepartementet uttrykte Jordan sin fordømmelse av «Israels krenkelser» ved det omstridte området, der israelsk politi støtte sammen med palestinere som kom for å be i forrige uke.

Jordan, som er det eneste arabiske landet utenom Egypt som har diplomatiske forbindelser med Israel, har det formelle overoppsynet over de hellige islamske stedene i Jerusalem.

annonse

Vil be på Tempelhøyden
Den diplomatiske protesten kom etter at Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan sa at Israel burde arbeide for at jøder skal få lov å be på Tempelhøyden, som palestinerne kaller Haram al-Sharif.

Jøder kan i dag besøke Tempelhøyden, men har ikke lov å be der, en bestemmelse som tar sikte på å unngå konflikt, men som israelske nasjonalister, blant dem noen medlemmer av statsminister Benjamin Netanyahus regjering, er imot.

Jordans utenriksdepartement fordømte Erdans utsagn og krevde en slutt på «Israels krenkelser og alle forsøk på å endre det historiske og juridiske status quo» på stedet.

Sammenstøt
Al-Aqsa-moskeen er det tredje helligste stedet for verdens muslimer, mens Klagemuren ved Tempelhøyden er det helligste stedet i verden for jødene.
Israelsk politi og palestinske muslimer støtte sammen forrige lørdag da muslimer verden over markerte id al-Adha-høytiden.

annonse

Men høytiden falt i år sammen med den jødiske Tisha B’av-høytiden, noe som betydde at mange jødiske religiøse nasjonalister også besøkte stedet

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon