Abid Raja, Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Venstres uansvarlige oppførsel kan velte Solberg-regjeringen. 

I 2017 var det en del velgere som ønsket en borgerlig regjeirng og normalt stemte Høyre eller Frp, men som valgte å stemme taktisk på Venstre, for å holde partiet over sperregrensen og sikre regjeringen. 

Nå kan Venstres uansvarlige oppførsel i verste fall true hele regjeringen. 

annonse

Det har fra før vært en spesiell start på valgkampen for Venstre. Flere merket seg at Trine Skei Grande har vært nesten fraværende både fra deltakelse på partiarrangement og i offentligheten. Først under tirsdagens partilederdebatt i Arendal dukket hun opp, uten å etterlate seg det helt store inntrykket, hverken til det verre eller bedre. 

I mellomtiden har regjeringspartiene forhandlet seg imellom. Egentlig skulle et kompromiss om høstens store sak, bompenger, ha vært klar forrige uke, men det ble utsatt og skjøvet på. Først i dag fikk vi grunnen, da Frp-leder Siv Jensen samlet partiet til et landsstyremøte for å diskutere fremgangen i forhandlingene. 

Les også: De tjener seg søkkrike på natur-ødeleggende vindmøller

Det viser seg at Trine Skei Grande ifølge kilder Resett har snakket med først hadde signalisert at hun var positiv til skissen. Så skjedde det noe og Venstre kunne likevel ikke gå inn for kompromisset de fire partiene hadde meislet ut. 

annonse

I mellomtiden er det en annen politiker som langt fra har sittet stille i manesjen: Stortingets visepresident Abid Raja (V). At det er et særdeles dårlig forhold mellom de to er kjent fra før. At Raja nok kan ha hatt grunn til å ha følt seg forsmådd over ikke å bli invitert til Kongens bord da Venstre gikk inn i regjering må man også regne med. 

Nå virker det som han tar sin hevn. De siste ukene har han flere ganger uttalt seg negativt om regjeringspartiet Frps ønske om å fjerne noen av de forhatte bomringene. Senest lørdag kalte han bompengestriden «unødig drama».

Men slik det nå framstår, er det han som er drama queen. Og selv om ingen av partilederne som sitter sammen i regjeirng ønsker det, kan likevel Solbergregjeringens dager være talte. 

For Venstre er det vanskelig å si hva effekten av full splid med Frp vil bli. Kanskje kan det mobilisere velgere eller det kan befeste et inntrykk som allerede er sterkt fra før av et parti i villrede om hva det faktisk mener.

Les også: Derfor forsvarer millionæren de omstridte vindmølleparkene

annonse

For Fremskrittspartiet er dette utvilsomt gode nyheter. Selv om ingen vil gå ut og kritisere partileder Siv Jensen, er det ingen tvil om at mange har kjent lenge på den kraftige slitasjen. Samtidig ville det å gå ut av regjering nå ikke virke som noe annet enn et halvhjertet respons på Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) sin voldsomme fremgang på meningsmålingene. Det ville vært for lite og for sent. I stedet kan nå Frp samle troppene bak en kampklar Siv Jensen som er villig til å sloss for kompromisset hun har vært med på å meisle ut. 

For Høyre haster det nå å meisle ut en løsning på denne floken. Det kan fortsatt være mulig, men det er slett ikke sikkert. Et alternativ er rett og slett at Erna Solberg ser seg nødt til å ta stilling og velge side. Hun har allerede sagt søndag kveld at hun mener kompromisset de fire partiene har gått sammen om, er godt. Da ville det logiske være å holde fast på dette. Problemet er at et forsmådd Venstre i krise også kan tenkes å felle regjeringen. I så fall kan Jonas Gahr Støre være statsminister før kommunevalget er avgjort. Og det vil være Venstres skyld. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon