Eksplosjonen. Skjermdump fra youtube.
annonse
annonse

En voldsom eksplosjon skal ha økt strålingsnivået i et område i Nord-Arkhangelsk-regionen i Russland torsdag 8. august.

Fox News melder at to russiske kjernefysiske overvåkningsstasjoner – spesielt utviklet for å oppdage radioaktiv stråling – sluttet å fungere i dagene etter eksplosjonen, som fant sted i nærheten av en militærbase i Russland mest nordvestlige provins.

To dager etter hendelsen, sa Lassina Zerbo, lederen av Organisasjonen for prøvestansavtalen, at overvåkningsstasjonene i Kirov og Dubna led av «kommunikasjons- og nettverksproblemer», og har ikke sendt ut data de siste dagene.

annonse

Høy stråling

Omtrent en halv time etter eksplosjonen, ble det rapportert om strålingsnivåer ca. 20 ganger høyere enn normalen i nabobyen Severodvinsk.

Les også: Russland tar i bruk nye ultramoderne våpen

annonse

Det har blitt rapportert at innbyggere i området hamster jod – et materiale som bidrar til å redusere effekten av stråleeksponering.

Usikkerhet

Flere mener at russiske myndigheter ikke har vært oppriktig angående hva som skjedde.

Russlands statlige atombyrå, Rosatom, sa først at eksplosjonen ble forårsaket av en rakettmotor. To dager senere erkjente Rosatom at hendelsen skjedde på en offshore-plattform under testing av en «atomisotop-kraftkilde».

Fem atomingeniører skal ha bli drept og tre andre skadet under episoden.

Atommissiler

Forsvarseksperten, H. I. Sutton, spekulerer i om eksplosjonen var forårsaket av en atomdrevet «mega-torpedo», som skal gi Russland nye strategiske militære kapasiteter.

– Skutt fra en stor ubåt, vil torpedoen praktisk talt ha ubegrenset rekkevidde. Russland hevder at den vil operere på en dybde som gjør at den ikke kan motvirkes av med eksisterende våpen, skriver han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon