. Foto: Olmo Calvo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Stadig flere hopper i sjøen fra Open Arms og forsøker å svømme til land på den italienske øya Lampedusa. Spania sender nå et skip for å hente de gjenværende.

Mannskapet om bord på det spanske redningsfartøyet sier at situasjonen er ute av kontroll, og både de og den italienske kystvakten forsøker å redde dem som befinner seg i vannet.

Flere kastet seg også i sjøen søndag, men ble returnert til Open Arms. I morgentimene tirsdag forsøkte en mann å svømme til land, men ble plukket opp av den italienske kystvakten. Han nektet å bli returnert til Open Arms og ble satt i land på Lampedusa.

annonse

Noen timer senere kastet ytterligere ni mennesker seg i havet, og fem andre fulgte kort tid etter. Det er uklart hva som vil skje med dem. Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA er det røff sjø i området, og svømmeturen til land er derfor livsfarlig.

– Ute av kontroll

– Situasjonen er ute av kontroll, tvitrer organisasjonen Proactiva Open Arms, som drifter redningsfartøyet.

Ni andre om bord ble evakuert til land av helsemessige årsaker, og det er nå drøyt 80 mennesker igjen om bord, i tillegg til mannskapet på 17, opplyser organisasjonen.

Open Arms reddet for 19 dager siden 147 mennesker i havsnød utenfor kysten av Libya.

annonse

Lørdag gikk Italia med på å hente 27 enslige mindreårige i land, og flere andre er evakuert av helsemessige årsaker.

Italias innenriksminister Matteo Salvini fastholder imidlertid at Spania har ansvaret.

– Spansk organisasjon, spansk skip, spansk havn: Det er slik det må være, heter det i en kunngjøring fra Salvini tirsdag.

Spansk tilbud

Spania tilbød ført Open Arms å legge til kai på Mallorca, men mannskapet takket nei og slo fast at situasjonen om bord ikke tillater en så lang seilas.

Tirsdag opplyste den spanske regjeringen at de sender et marinefartøy til Lampedusa, for å hente de gjenværende om bord i Open Arms.

annonse

– Audaz legger fra kai klokka 17 i ettermiddag og vil bruke tre dager til Lampedusa, der de vil ta hånd om menneskene som er reddet av Open Arms, het det i en kunngjøring fra Madrid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon