(Luca Zennaro/ANSA via AP)
annonse
Den politiske krisen i Italia kan tirsdag bli akutt, etter måneder med stridigheter mellom koalisjonspartiene Ligaen og Femstjernersbevegelsen.
annonse

Statsminister Giuseppe Conte skal orientere senatet om situasjonen videre ved 15-tiden tirsdag.

Den politiske krisen ble utløst da innenriksminister og Liga-leder Matteo Salvini for to uker siden overraskende sa at koalisjonen med Femstjernersbevegelsen ikke lenger fungerte.

Det er stigende oppslutning om det høyrepopulistiske Liga-partiet, og dermed kan Salvini tjene på et nyvalg med sikte på selv å bli statsminister.

annonse
– Alvorlig krise

Det er ventet at statsministeren vil slå tilbake mot Salvini, og dermed utløse et tillitsvotum, eller at han ber presidenten Sergio Mattarella og å få gå av.

– Dette vil utløse en av de mest alvorlige regjeringskrisene i moderne italiensk historie, sier analytikeren Fabio Fois i Barclays Bank.

Om Conte trekker seg, vil presidenten Mattarella starter samtaler med partilederne for å se om det er grunnlag for en ny regjering eller om nyvalg er eneste løsning på krisen.

Mildere tone
annonse

Samtidig har Femstjernersbevegelsen og det sosialdemokratiske Demokratiske parti startet drøftelser om muligheten for å ny egen regjering siden de sammen har flertall. Av frykt for å miste makten har Salvini dermed lagt seg på en mer forsonende tone og antydet at han vil fortsette i regjering.

Tilhengerne av en ny koalisjon sier at det er i landets interesse å unngå et nyvalg. Spesielt siden Italia trenger å få i havn et budsjett for 2020. Italias statsgjeld ligger på over 130 prosent av BNP, mer enn det dobbelte av eurosonens maksgrense på 60 prosent.

Putin-fan

Den sterkt høyreorienterte Salvini har aldri lagt skjul på sin beundring for Russlands president Vladimir Putin. Han er sterkt EU-kritisk, og det er ventet at Italia vil ta et langt skritt mot høyre hvis han blir statsminister.

Den partiuavhengige jussprofessoren Giuseppe Conte ble i fjor hentet inn som kompromisskandidat til å lede regjeringen. Ligaens leder Matteo Salvini og Femstjernersbevegelsen-leder Luigi Di Maio er begge visestatsminister i koalisjonsregjeringen, som ble dannet for 14 måneder siden.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon