(Fabio Frustaci/ANSA via AP)
annonse
annonse

Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjed til president Sergio Mattarella. Presidenten ber ham fortsette inntil en ny regjering er på plass.

– Det er slutt på denne regjeringen. Jeg vil nå gå til presidenten Sergio Mattarella og informere om min beslutning, sa Conte da han avsluttet en nesten én time lang tale til en bråkete forsamling i senatet tirsdag ettermiddag.

Tirsdag kveld leverte Conte sin avskjedssøknad til Mattarella. Conte ble da bedt om å fortsette som regjeringssjef inntil videre. Presidenten tar onsdag fatt på samtaler med partiene for å danne ny regjering, heter det i en uttalelse fra Mattarellas kontor.

annonse

Mattarella kan be Conte om å prøve videre for å finne et alternativt flertall fra nasjonalforsamlingen, eller han kan akseptere avskjeden og se om andre kan samle en alternativ koalisjon. Om dette ikke går, er alternativet å utløse nyvalg, som kan skje tidligst i oktober.

Sint på Salvini

Conte varslet sin avgang i sinne over Liga-leder Matteo Salvini, som er visestatsminister og innenriksminister i koalisjonsregjeringen. Salvini har skylden for krisen og alle konfliktene som lammer regjeringen, fremholdt Conte i senatet.

– Det er uansvarlig å lage en regjeringskrise midt i august, sa Conte om Salvini.

annonse

Conte mener Salvini saboterer regjeringens arbeid ved å ville kaste landet ut i politisk usikkerhet og finansiell ustabilitet.

Den italienske regjeringen står foran budsjettforhandlingene. Statsgjelden ligger på over 130 prosent av BNP, mer enn det dobbelte av eurosonens maksgrense på 60 prosent.

Conte anklaget også i sin tale i senatet Salvini for «å blande politiske slagord med religiøse symboler». Det var en henvisning til at Salvini på politiske arrangementet har lovpriset jomfru Maria og kysset rosenkranser.

– Takk. Endelig! Jeg ville ha gjort om igjen alt jeg har gjort. Jeg beklager at du har måttet holde ut med meg i ett år, sa Salvini til Conte i senatet.

Salvini anklaget Conte for å ha langet ut «en rekke fornærmelser» i sin tale.

Toner ned

Den politiske krisen ble utløst da Salvini for to uker siden overraskende sa at koalisjonen med Femstjernersbevegelsen ikke lenger fungerte.

annonse

Det er stigende oppslutning om det høyrepopulistiske partiet Liga, og dermed kan Salvini tjene på et nyvalg med sikte på selv å bli statsminister.

Imidlertid har den venstrepopulistiske Femstjernersbevegelsen og det sosialdemokratiske Demokratiske parti startet drøftelser om muligheten for å danne en ny regjering siden de sammen har flertall.

Av frykt for å miste makten har Salvini dermed lagt seg på en mer forsonende tone og antydet at han likevel vil fortsette i regjering.

Putin-fan

Salvini har aldri lagt skjul på sin beundring for Russlands president Vladimir Putin. Han er sterkt EU-kritisk, og det er ventet at Italia vil ta et langt skritt mot høyre hvis han blir statsminister.

Den partiuavhengige jussprofessoren og teknokraten Giuseppe Conte ble i fjor hentet inn som kompromisskandidat til å lede regjeringen. Ligaleder Matteo Salvini og Femstjernersbevegelsen-leder Luigi Di Maio var begge visestatsministre i koalisjonsregjeringen, som ble dannet for 14 måneder siden.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon