Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Rødt-politiker Stig Berntsen må møte i retten i oktober for ikke å ha etterkommet politiets pålegg om å fjerne seg fra Selvstendighetspartiets stand på Karl Johan i Oslo.

annonse

Berntsen, som er niende kandidat for Rødt i Oslo, ønsket å markere avstand fra partiet og dets gjest, danske Rasmus Paladan som er leder i partiet Stram kurs. Politiet stoppet imidlertid Berntsen og en kompis av ham før de kom frem, men valgte å la ham gå etter litt diskusjon, skriver Dagsavisen.

– Det er vanlig at man viser avsky mot rasisme, sier Berntsen.

Les også: Sian er ingen trussel, men det er kanskje Rødt?

Kjenning av politiet

Resett skrev nylig om hendelsen, som altså førte til arrestasjon, bot og anmeldelse for Berntsen sin del. Rødt-politikeren er kjent for å være voldelig, og har tidligere også vært i søkelyset til politiet. Han er nå ilagt forelegg på 9000 kroner, og må møte i retten 29. oktober.

Forskjellige forklaringer

På sin side hevder Berntsen at alt han gjorde var å filme Selvstendighetspartiets kandidater og Paludan. Han hevder det var han som ble truet med en pepperspray. Bernt Vatne, Selvstendighetspartiets fjerde kandidat i Oslo, hevder imidlertid at det var Berntsen som oppførte seg truende, kranglet og var plagsom. Politiadvokat Marie Sæbø vil ikke gå ut med detaljer om hva som skjedde, men bekrefter at politiet innhentet en person som nektet å etterkomme politiets pålegg.

Komplisert problematikk

Fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettrettigheter, Anine Kierulf, sier at dette er en komplisert problematikk. Hun mener de siste månedenes fokus på ytringsfrihet, ekstreme ytringer og scenenekt vitner om reelle dilemmaer.

– Man burde kanskje mest av alt være på vakt mot dem som har de klareste svarene på hva man burde gjøre, sier hun.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.