Anken i dobbeltdrapssaken i Kristiansand ble onsdag sendt fra Agder statsadvokatembeter til Riksadvokaten. Her sitter den 44 år gamle kvinnen ved siden av sin tidligere forsvarer, advokat Olav Sylte, i Agder lagmannsrett. Mellom dem på andre siden i rettslokalet sitter politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Anken fra advokat John Christian Elden i dobbeltdrapssaken i Kristiansand ble onsdag sendt fra Agder statsadvokatembeter til Riksadvokaten.

– Vi har kommentert støtteskrivet til Elden og sendt anken videre til Riksadvokaten, sier statsadvokat Leif Aleksandersen til NTB onsdag.

Når Riksadvokaten er ferdig med å se på materialet, blir det sendt videre til Høyesteretts ankeutvalg.

annonse

Det tar vanligvis fire til fem uker for utvalget å behandle en sak. Den kommer først til utredningsenheten, som deretter sender sakene videre til ankeutvalget. Enheten skriver en sammenfatning til utvalget som tar den opp til behandling. Anken blir enten forkastet eller tatt til følge.

– Saksbehandlingsfeil

Ifølge Fædrelandsvennen ble Elden oppnevnt som forsvarer for Elisabeth Therese Aaslie to dager etter at dommen falt i Agder lagmannsrett 3. juli. Tidligere har advokat Olav Sylte forsvart 44-åringen.

– Hun mener hun er uskyldig domfelt, og at det ikke er grunnlag for dommen mot henne. Hun anker derfor på feil ved saksbehandlingen som ledet fram til den fellende dommen, har Elden opplyst til avisa.

Både Kristiansand tingrett og Agder lagmannsrett dømte henne for å ha drept sin far i 2002 og en tidligere samboer i 2014. Straffen ble satt til 21 års forvaring i begge rettsinstansene.

Undercover-agent

Aaslie ble etterforsket i det skjulte av politiet i flere år før hun ble pågrepet høsten 2017. En politikvinne med falsk identitet hadde kontakt med henne i nesten tre år. Opptak av samtalene de hadde var en sentral del av saken.

– Vi vil se både på bruken av politiprovokasjon og infiltrasjon i hennes privatliv, og på lagmannsrettens domsgrunner. Det er gitt uttrykk for mye tvil i dommen, som samlet sett kanskje ikke holder til dom i en straffesak. Vi vil også se nærmere på straffutmålingen og bruken av forvaring, sier Elden.

44-åringen ble overført til Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt i Oslo kort tid etter at dommen falt i lagmannsretten.

Ifølge Fædrelandsvennen er hun en av 13 kvinner som er dømt til forvaring siden ordningen ble innført i 2002. Av disse er hun den eneste som har fått maksimal straff, 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon