Illustrasjonsbilde. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix

Den svenske myndigheten for samfunnsbeskyttelse og beredskap (MSB) advarer om at mindre kommuner kan bli berørt av terror og må forberede seg på angrep fremover.  

annonse

Samnytt melder at oppfordringen bare kommer noen dager etter at svensk politi arresterte den kasakhstanske asylsøkeren Dilshod for å ha forsøkt å kjøre ned fotgjengere på Stortorget i Östersund.

Dilshod ble arrestert på åpen gate av væpnet svensk politi, og er nå tiltalt for terrorisme.

Største trussel

Sverige er at av de europeiske landene som har flest innbyggere som har gjort terrorreiser til Syria og Irak. Islamister utgjør nå den største terrortrusselen mot Sverige, ifølge det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo).

Les også: Amerikansk journalist sjokkert etter besøk i Sverige

– Det voldelige islamistiske miljøet utgjør fortsatt den største trusselen når det gjelder terrorangrep i Sverige, sier senioranalytiker Ahn-Za Hagström.

Voldelige islamister

Antallet islamistiske ekstremister i Sverige har eksplodert i løpet av den siste tiden. Det er nå anslått til å være rundt 2.000 personer – en kraftig oppgang fra bare noen hundre for få år siden.

– Antallet individer i det voldelige ekstremistiske miljøet i Sverige har økt betraktelig de siste årene. Vi har gått fra å snakke i form av hundrevis til tusenvis. Dette er en trend som har pågått i nesten ti år, sier Hagström.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.