Eksteriør bilder av tinghuset og politihuset i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse
annonse

Tre menn i 30- og 40-årene erkjenner ikke straffskyld for hatefulle ytringer, men erkjenner å ha hengt opp hakekors-flagg for å markere støtte til nazismen.

Sakene mot de tre ble gjennomført i Kristiansand tingrett tirsdag, og forsvarer Nils Christian Nordhus mener mennene må frifinnes.

– Vi aksepterer at de tiltalte har markert sin støtte til Hitlers nasjonalsosialistiske prosjekt i 1930- og 1940-årene. Vi er likevel uenige med påtalemyndigheten i at det de forsøkte å framføre av budskap er straffbart, sa Nordhus i retten, ifølge Fædrelandsvennen.

annonse

De tre ble ilagt forelegg etter å ha hengt opp flagg og bannere med hakekors flere steder i Kristiansand natt til 9. april 2018, som er årsdagen for den tyske invasjonen av Norge i 1940.

De er medlemmer av den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» og nektet å vedta foreleggene, fordi de ikke mener det de gjorde var en hatefull ytring. Saken havnet dermed i retten.

I henhold til straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer kan symboler også regnes som ytringer. Selv om å bruke hakekors ikke er ulovlig i seg selv, mener aktoratet i saken at flaggheisingens omstendigheter gjør det straffbart.

annonse

De tiltalte forklarte motivet sitt med at de ville ha oppmerksomhet og rekruttere tilhengere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon