Eksteriør bilder av tinghuset og politihuset i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse

Tre menn i 30- og 40-årene erkjenner ikke straffskyld for hatefulle ytringer, men erkjenner å ha hengt opp hakekors-flagg for å markere støtte til nazismen.

Sakene mot de tre ble gjennomført i Kristiansand tingrett tirsdag, og forsvarer Nils Christian Nordhus mener mennene må frifinnes.

– Vi aksepterer at de tiltalte har markert sin støtte til Hitlers nasjonalsosialistiske prosjekt i 1930- og 1940-årene. Vi er likevel uenige med påtalemyndigheten i at det de forsøkte å framføre av budskap er straffbart, sa Nordhus i retten, ifølge Fædrelandsvennen.

annonse

De tre ble ilagt forelegg etter å ha hengt opp flagg og bannere med hakekors flere steder i Kristiansand natt til 9. april 2018, som er årsdagen for den tyske invasjonen av Norge i 1940.

De er medlemmer av den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» og nektet å vedta foreleggene, fordi de ikke mener det de gjorde var en hatefull ytring. Saken havnet dermed i retten.

I henhold til straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer kan symboler også regnes som ytringer. Selv om å bruke hakekors ikke er ulovlig i seg selv, mener aktoratet i saken at flaggheisingens omstendigheter gjør det straffbart.

De tiltalte forklarte motivet sitt med at de ville ha oppmerksomhet og rekruttere tilhengere.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.