Jan Simonsen fra hans glansdager. Her ble han renominert som stortingskandidat i 2001. Kort tid senere ble han hevet ut av partiet.
STAVANGER 20010210. Nominasjonsmøtet i Rogaland fremskrittsparti nominerte Jan Simonsen som førstekandidat. Simonsen jubler. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
annonse

LANGLESNING:Jan Simonsen var en som lyttet og forstod hva som rørte seg i folket. Det gjorde ham kontroversiell og omstridt.

Jeg møtte Jan Simonsen første og siste gang, to dager før han døde. Å intervjue noen på dødsleiet er en krevende øvelse, men jobben ble enkel takket være Jan Simonsens umistelige humør og pågangsmot. Han hadde satt av tid og ønsket å fortelle.

Når jeg møter politisk aktive mennesker, forsøker jeg alltid å finne svar på hva slags type de er. Hva engasjerer og motiverer dem, hvor strategiske og kyniske er de og hva er det som har fått de til å holde ut?

annonse

Noen vil se på det å være kynisk og strategisk som noe negativt. Det kan det også være, om man ender opp i en politikerrolle der man spiller noen andre enn seg selv. Her er det bare å skjele til millionærarvingen Jonas Gahr Støres fåfengte forsøk på å spille folkelig, som når han skal spise en bit Grandiosa og åpenbart føler avsmak.

Dette er en del av et intervju gjort med Resett-skribent Jan Simonsen. Han gikk bort 12. august. Intervjuet ble gjort på hans dødsleie. 

Del 1: Det siste intervjuet med Jan Simonsen: Jeg har vært meg selv

Del 2: Jan Simonsen – slik taklet han motgangen (+)

Samtidig er politikk i høyeste grad et spill. En som forstod dette var mannen som stiftet forløperen til dagens Fremskrittsparti, Anders Lange. Mannen som var mest kjent for å skåle i eggelikør under rikskringkastingens TV-sendte debatter likte å sammenlikne seg selv med kristne evangeliske predikanter som samlet tusenvis av nordmenn til torgmøter i etterkrigstiden. Han påstod, kanskje med rette, at ingen kunne samle så mange mennesker som ham, hvert fall om man så bort fra disse predikantene.

Men Lange, som hadde bakgrunn som jøssing under andre verdenskrig og antikommunist og medlem av Fedrelandslaget i mellomkrigstiden, forstod også noe annet: Om man ønsker å forandre politikken må man møte andre mennesker med åpenhet, ikke forakt.

annonse
annonse

På samme måte som for Anders Lange, var det antikommunismen som vekket Jan Simonsens politiske engasjement. Hvor viktig Lange var for Simonsens politiske modning er vanskelig å slå fast, men den tidligere stortingsrepresentanten kunne fortsatt på sitt dødsleie sitere ordrett fra den første talen han så folketaleren fremføre, da han var elev ved Stavanger Katedralskole på slutten av 60-tallet.

Siden fulgte Simonsen med utbrytere fra Unge Høyre som ønsket en sterkere støtte til USA i Vietnamkrigen og kampen mot kommunismen, kretsen som siden ble kjent som Moderat Ungdom. Men for Simonsen var det ikke nok å protestere mot kommunismen, han måtte engasjere seg i et politisk parti. Da Anders Lange så i 1973 stiftet sitt parti på det sagnomsuste møtet ved Symra kino i Oslo, ble dette for Simonsen et naturlig valg.

Han og en kamerat valgte da å oppsøke partikontoret til det nystiftede lokallaget av Anders Langes Parti for sterk nedsettelse av skatter og avgifter (ALP).

Der møtte de hyggelige, velmenende og trivelige folk. Simonsen ble straks spurt om han ville sitte i styret. De som satt i styret var godt voksne folk og likte best å prate om været eller om de hadde vervet noen nye medlemmer på Rosenberg mekaniske verksted, som da var Stavangers desidert største arbeidsplass.

Kameraten trakk seg vekk.

annonse

«Jeg kan ikke være med i dette tullet. De kan jo ingenting», sa han til Simonsen.

«Nettopp», svarte Simonsen.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang. Ikke abonnent? Les mer her.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon